Vaders kunnen ook een postnatale depressie krijgen

Vaders kunnen ook een postnatale depressie krijgen

Van jonge moeders wordt nog altijd verwacht dat zij op een roze wolk zitten, à la seconde verliefd worden op hun kindje en dit ook vooral van de daken schreeuwen. Terwijl toch zo’n 10% tot 20% van alle nieuwe moeders een heel ander gevoel heeft na de geboorte van haar kindje. Deze moeders zijn neerslachtig, verdrietig, prikkelbaar of angstig en lijden daarmee aan een postnatale depressie.

Helaas is het onderwerp postnatale depressie nog steeds iets wat niet zomaar en openlijk besproken wordt. Dat maakt het voor veel moeders extra lastig om hun postpartum depressie onder ogen te zien en het bespreekbaar te maken.

Voor vrouwen is het dus – verdrietig genoeg – al een precair onderwerp, maar in ieder geval een bekend fenomeen. Maar wist je dat mannen ook aan een postnatale depressie kunnen lijden? En dat de cijfers er niet om liegen? Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat zo’n 10% van alle pas geworden vaders aan een postnatale depressie lijdt. Alleen wordt dat zelden als zodanig erkend. Want vaak wordt bij een postnatale depressie toch stiekem gedacht aan een hormonale oorzaak. Ten onrechte, omdat naast biologische factoren ook sociale en psychische factoren een grote rol spelen bij een postnatale depressie. En die kunnen dus net zo goed ook bij vaders op komen spelen.

Ook een vader kan hoge verwachtingen hebben van het vaderschap die ineens toch niet zo mooi uitvallen als hij had gedacht. Ook een vader kan oververmoeid raken door slapeloze nachten. Hij kan eveneens te hoge eisen aan zichzelf stellen en het idee hebben deze niet waar te kunnen maken. Mannen, vaak meer nog dan vrouwen, hebben moeite met het uiten van hun emoties. Dit, en nog veel meer redenen, kunnen er voor kunnen zorgen dat een man zich neerslachtig kan gaan voelen door de komst van een kindje. Of dat hij zich gaat terugtrekken en geen zin meer heeft in leuke dingen. Prikkelbaar wordt. Niet lekker in zijn vel zit.

Alleen zal een man dit niet snel toegeven. Zeker niet dat de komst van een kindje de reden is van deze sombere gevoelens.

En daar waar bij vrouwen de omgeving er nog enigszins op bedacht is dat een postnatale depressie tot de mogelijkheden behoort, is dat bij mannen zeer zeker niet het geval. Dus wordt het weggeschoven, over het hoofd gezien of aan andere oorzaken toegekend.

En dat is niet okay. Dus… mannen, of vrouwen die hun eigen partner in dit verhaal herkennen: wordt er geworsteld met bovenstaande symptomen, aarzel dan niet om aan de bel te trekken. Neem contact op met je huisarts, dan kan hij of zij verder helpen. Met (professionele) hulp, begeleiding en door veel te praten, kunnen deze negatieve gevoelens verbannen worden, en kun je optimaal gaan genieten van het ouderschap.

Wil je liever eerst anoniem je verhaal kwijt of praten met deskundigen? Dat kan ook. Dan kun je o.a. terecht bij 113

Meer lezen over psychische stoornissen bij moeders? Cornelie Sprenger vertelt er openhartig over. Lees hier haar blog.

Reageer op artikel:
Vaders kunnen ook een postnatale depressie krijgen
Sluiten