Redactie
Redactie Nieuws 25 jun 2018

Vader vergeet dat zijn baby nog in de auto zit…

Vader vergeet dat zijn baby nog in de auto zit…

 

… en dat heeft helaas fatale gevolgen.

 

Een vader uit Montreal (Canada) was afgelopen vrijdag vergeten dat hij zijn kindje naar de crèche had moeten brengen en reed zonder een tussenstop te maken bij de kinderopvang rechtstreeks door naar zijn werk.

Pas toen zijn werkdag erop zat en hij zijn kind op kwam halen bij de crèche werd hij herinnerd aan het feit dat hij zijn kindje daar nooit had afgeleverd, en dat de 6 maanden oude baby al die tijd nog in zijn auto had gezeten. Het kind heeft het helaas niet overleefd. Verschrikkelijk. En wat leven we mee met de vader, want hij zal dit zichzelf nooit vergeven.

 

Dit is geen sensatienieuws van onze hand, maar wel een waarschuwing. Zeker nu het mooie zomerweer weer in aantocht is. Lieve ouders, wees alsjeblieft alert! Wat deze baby (én vader) is overkomen, is natuurlijk een extreem geval (maar helaas wel een ongeval dat ieder jaar weer té vaak voorkomt): je kind de héle dag vergeten is niet niks natuurlijk en uitzonderlijk. Maar wist je dat een kind in een auto achterlaten zelfs al in no time de dood tot gevolg kan hebben?

Als de lichaamstemperatuur boven de 42°C komt, dan gaan eiwitten in het bloed stollen. En dat kan vrij snel tot de dood leiden. Zeker bij kleine kinderen gaat dat extra snel omdat hun lichaamsoppervlakte zo klein is, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur extra snel kan stijgen.

FYI:

  • Als het buiten 24°C is, dan is de temperatuur in de auto na 10 minuten al 34°C en na een half uur 43°C.
  • Als het buiten 30°C is, dan is de temperatuur in de auto na 10 minuten al 40°C en na een half uur 48°C.
  • Als het buiten 32°C is, dan is de temperatuur in de auto na 10 minuten al 43°C en na een half uur 48°C.

Ofwel: al laat je je kind maar voor 10 minuten achter in de auto terwijl het buiten 32°C is, dan kan dat al het einde betekenen.

 

Dus lieve ouders, wees gewaarschuwd. Ook al is het soms nog zo verleidelijk te denken “Ik laat mijn kind maar héél even in de auto zitten, dan loop ik snel in en uit/van A naar B/doe ik even snel het boodschapje, etc…” omdat we allemaal weten dat snelle haastklusjes nou eenmaal makkelijker gaan zonder een kleine dreumes of peuter erbij: NIET DOEN!

Voor je het weet word je opgehouden door een lange rij voor de kassa, iemand die tegen je aan begint te praten, of wat dan ook, en verlies je de tijd uit het oog. Die ene minuut kan dus al fatale gevolgen hebben!

Dan toch maar even die paar minuten oponthoud door samen met je kleine minimonster de auto uit te stappen voor lief nemen. Je zult jezelf dankbaar zijn.

 

En, misschien overbodig om te zeggen, maar we doen het toch. Zorg er altijd voor:

  • dat er voldoende ventilatie is tijdens de rit.
  • dat je voldoende water of ander vocht bij de hand hebt.
  • dat je je kind bij warm weer altijd in lekker zittende, luchtige, katoenen, linnen of bamboe-kleding kleedt, en kleed hem in niet teveel lagen (één laagje is voldoende).
  • dat je kind niet in het directe zonlicht zit.

Better safe than sorry!

 

Wil jij goed voorbereid zijn op lichamelijk kwaad bij je kindje en de beste eerste hulp verlenen mocht zich onverhoopt een noodsituatie voordoen, dan is het boekje BUSKRUIT met EHBO evenals de workshop BUSKRUIT met EHBO een absolute must en zeer zeker geen overbodige luxe. Check de linkjes en weet waar je goed aan doet. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje.

6 Angsten waar iedere (bijna-) moeder mee kampt. En hoe temper je ze?

Reageer op artikel:
Vader vergeet dat zijn baby nog in de auto zit…
Sluiten