‘Vaak onderbroken worden in je slaap is slechter dan een korte nacht’

‘Vaak onderbroken worden in je slaap is slechter dan een korte nacht’

 

Prille ouders hoor je meestal klagen over een ding: hun nachtrust. Natuurlijk zijn ze dolblij met de geboorte van hun wondertje, maar dat het vanzelf groot wordt, is echt een fabeltje. In de eerste weken, maanden en voor sommige ouders zelfs jaren zullen de nachten niet meer zoals vroeger zijn. Je kan niet meer bepalen wanneer je naar bed gaat (in verband met de laatste voeding) en je kan al helemaal niet bepalen tot wanneer je door mag slapen en óf je wel mag doorslapen. Artsen van de John Hopkins University hebben een onderzoek gedaan naar slaapgebrek. En de uitkomst van dit onderzoek is vrij bizar: Vaak wakker worden ’s nachts is slechter dan het maken van een korte nacht., volgens de artsen van dit onderzoek.

Door twee verschillende groepen te testen, waarvan groep 1 minder uren sliep, maar wel achtereenvolgens en een groep die wat meer uren sliep, maar telkens werd onderbroken. De groep die steeds werd onderbroken kwam het slechtst uit de strijd. Ze bleken veel vermoeider dan de groep die aan een stuk door mocht slapen.

De verklaring hiervoor is dat een persoon in zijn slaap door verschillende slaapfasen gaat. Word je meerdere keren wakker per nacht, dan krijgt je lichaam niet de kans om in al die verschillende fasen te komen. Zo kom je niet in een diepe slaap en die diepe slaap heb je juist nodig om mentaal te herstellen (www.babyblog.nl)

Een oplossing zou kunnen zijn dat jij en je partner in aparte ruimtes slapen – als dat mogelijk is natuurlijk – en jullie de gebroken nachten afwisselen. Het heeft namelijk geen enkele zin om allebei een aantal keer per nacht wakker te worden. Want ook al ga jij eruit en mag je partner blijven liggen. Hij zal dit onbewust meekrijgen en dit is van invloed op de diepte van zijn slaap.

Volgens het onderzoek heeft slaaptekort vooral invloed op de positieve emoties bij mensen. Emoties als geluk en vrolijkheid vallen weg. Een ochtendhumeur ontstaat dus door het wegvallen van de positieve emoties (www.babyblog.nl)

 

Lees ook:

Doorslaaptips

Kersverse ouders verliezen het eerste jaar 44 DAGEN aan slaap

Reageer op artikel:
‘Vaak onderbroken worden in je slaap is slechter dan een korte nacht’
Sluiten