Ouderschap: kennen jij en je partner deze twistpunten ook?

Eeuwige twistpunten tussen (aanstaande) vaders en moeders

Als stel heb je het samen in principe bovengemiddeld gezellig, leuk, vertrouwd en goed als je tot de conclusie komt dat je heel graag samen een gezinnetje wilt stichten.
Natuurlijk zijn enige hobbeltjes en drempels in de relatie jullie niet vreemd, en gelukkig maar want (om er maar eens een corny one-liner in te gooien) ‘zonder wrijving geen glans’ ☺.
Op het moment dat jullie besluiten samen kinderen te willen, is het alleen verre van gedaan met de hobbeltjes en komen er zomaar een paar twistpunten bij. Wat ‘strijdpunten’ waar nagenoeg geen stel aan ontkomt. Zoals…

1: Wanneer willen we aan kinderen beginnen?
We gaan ervan uit dat de vraag ‘Willen we samen kinderen’ al wel besproken is, maar de vraag ‘Wanneer dan?, daarover verschillen de verwachtingen nog wel eens. In de meeste gevallen is de vrouw er nog steeds wat eerder klaar voor dan de man. Als vriendinnen zwanger beginnen te raken, begint het te kriebelen, terwijl de man daar totaal niet gevoelig voor is. Of de man heeft een innige wens om vader te worden, maar de vrouw zit net lekker in de carrière-lift en wil die lift nog even niet op pauze zetten. Dat kan natuurlijk ook. Er kunnen zoveel redenen zijn die ervoor zorgen dat partners wat betreft timing niet helemaal op een lijn zitten.

2: Hoeveel kinderen willen we?
Altijd lastig te beantwoorden. Ook al willen jullie in eerste instantie – heel eensgezind – een heel elftal, je weet pas wat ‘het’ echt inhoudt op het moment dat jullie leven verrijkt wordt met een kindje. En dat kan ervoor zorgen dat het aantal nog wel eens naar beneden afgesteld wordt, door één van de twee. Niet alleen de ervaring kan het gewenste kinderaantal beïnvloeden, ook het gegeven of de natuur meewerkt natuurlijk, en jullie beider gezondheid, of jullie economische situatie, jullie carrières, etc. Maar ook wat dit betreft kunnen de meningen nog wel eens verschillen.

3: Het proces van ‘kindjes maken’
De één hoeft er maar aan te denken en is al zwanger, maar voor even zoveel (zo niet meerdere) stellen is zwanger worden een heel traject waar heel veel moeite, tijd, soms zelfs kunst en vliegwerk en medische expertise in gestopt moet worden. En dan is de romantiek ver te zoeken. Vrouwen maken hun partners tot in detail deelgenoot van de het gehele ovulatieproces (wat ze 9 van de 10 keer niet heel aantrekkelijk vinden), mannen moeten op de klok presteren en dat kan nog wel eens voor een te grote druk zorgen: niet alleen op de relatie, ook op de man’s prestatievermogen. En dat is nou juist wat voorkomen moet zien te worden.
En wat als het onverhoopt niet lukt? De één wil misschien het medische traject in, de ander heeft daar moeite mee. Hoe ver ga je in het medische traject? Is adopteren een optie? Allemaal twistpunten.

4. Wie doet er het meest?
Zijn jullie trotse ouders geworden van de perfecte mix van jullie twee dan komt het volgende twistpunt om de hoek kijken. Wie doet de meeste nachtvoedingen? Wie verschoont de meeste luiers? Wie mag er uitslapen in het weekend? Wie is in charge tijdens het huiluurtje? Wie gaat er het vaakst uit in de nacht? Etc.

5. Verschil in opvoedkundige ideeën
Hier kan het ook nog wel eens om knetteren. Kind wil wat, mama zegt nee en papa zegt ja (of andersom). Er zullen altijd opvoedkundige kwesties bestaan waar jullie het niet met elkaar over eens zullen zijn. Onvermijdelijk, alleen al omdat jullie allebei een ander referentiekader hebben wat betreft de opvoeding die jullie genoten hebben, jullie beiden verschillende familietradities met je meenemen of misschien wel cultuurverschillen, jullie andere opvattingen en meningen hebben…

 

Maar… zolang er naast deze strijdpunten ook maar genoeg knuffelmomenten bestaan, is het allemaal de moeite waard!

 

 

Als baby’s hardop zouden kunnen denken…

Reageer op artikel:
Ouderschap: kennen jij en je partner deze twistpunten ook?
Sluiten