28 Trucjes die kunnen bijdragen aan een goed kinderslaapje

28 Trucjes die kunnen bijdragen aan een goed kinderslaapje

Slaap is voor iedereen belangrijk. Vooral voor kinderen, omdat ze er energie mee opdoen om te groeien en ontwikkelen. En ze hebben het hard nodig omdat ze in niet-slapende toestand de hele dag in actie zijn (heb je bijvoorbeeld ooit een kind rustig zien wandelen? Deze minimensen gaan meestal rennend door het leven). Maar ook voor ouders is (een goede nacht)rust belangrijk, want zonder vervelend te willen klinken, kinderen vreten nou eenmaal energie. Dus: als een kind goed slaapt, hebben ouders ook hun relax-momenten en goede nachten, en is het een win-winsituatie voor iedereen. Klinkt goed! Op beeldscherm… Nu dus alleen nog in praktijk brengen en daar helpen we graag een handje bij. Dus hier 28 trucjes die hopelijk kunnen bijdragen aan de (nacht)rust van je kindje en van jouzelf.

 

 1. Probeer te letten op seintjes van je kind waarmee hij aangeeft dat hij moe is (voordat hij over zijn moeheid heen raakt en jullie daar allebei niet blijer van worden). Tekenen kunnen zijn: rood verkleurde huid onder de wenkbrauwen, van je wegkijken als je hem aankijkt, met zijn handjes in zijn ogen wrijven, jengelig worden, gapen…
 2. Middagslaapjes zijn net zo belangrijk als een goede nachtrust. En vergis je niet, minder of kortere slaapjes overdag wil niet zeggen dat ze die verloren tijd ’s nachts of in de ochtend inhalen. Het tegendeel: een oververmoeid kind kan juist moeilijker in slaap komen en zal slechter slapen.
 3. Zorg voor een lekkere koele kamer: tussen de 16-18 graden is de ideale slaapkamertemperatuur.
 4. Plaats het bedje als het even kan tegen een wand en liever niet tegen een verwarming aan (te warm en gevaarlijk) of onder een raam (in verband met toch, of – je moet er niet aan denken – klimtaferelen).
 5. Zorg voor een goed geventileerde kamer. Iedereen slaapt lekkerder op een gezonde dosis verse zuurstof.
 6. Goede daglicht-verduisterende gordijnen dragen ook hun steentje bij.
 7. Stop je kindje in een lekker bad voor het slapen gaan. Maakt heerlijk loom.
 8. Of een zachte massage van zeg zo’n 10 minuten kan je kindje heerlijk ontspannen maken waardoor hij makkelijker in slaap kan vallen.
 9. Een heerlijke knuffelsessie, waardoor hij zich veilig, vertrouwd en geliefd voelt, doet ook wonderen.
 10. Spray een beetje lavendelolie in de kamer of op het matras, dat heeft een rustgevend effect.
 11. Verwarm het bedje een beetje voor, bijvoorbeeld met behulp van een kruik (deze er wel uithalen als je kindje gaat slapen, hij kan zichzelf namelijk prima op temperatuur houden).
 12. Bereid je kindje voor op het feit dat hij zo naar bed moet (voor de wat ouderen dan… dan is de teleurstelling niet zo groot en weten ze waar ze aan toe zijn).
 13. Zorg voor vaste slaaptijden en een duidelijk ritme in de dag.
 14. Heeft je kind last van reflux, spuugt hij wel eens wat melk terug of boert hij maar lastig na een voeding, dan is het verstandig om het hoofdeinde wat hoger leggen dan het voeteneind (bijvoorbeeld door iets onder het hoofdeind van het matras te leggen waardoor het wat hoger komt te liggen, of leg een boeken onder de poten van het hoofdeind).
 15. Als je een bedroutine inbouwt (zoals boekje lezen, knuffels welterusten zeggen, liedje zingen, samen de dag nog even doornemen, muziekje aan als je de kamer uitgaat, wat dan ook), doe jezelf dan een groot plezier en maak de routine niet te lang.
 16. Is je kindje beweeglijk en houden zijn eigen opschrikkende bewegingen hem wakker, dan is het goed om hem in te bakeren.
 17. Zorg voor een lekker slaapzakje. De 4 seizoenenslaapzakjes zijn top: voor ieder weertype geschikt, zo heeft je kleintje het nooit te warm of te koud.
 18. Een volledig stille kamer kan beangstigend zijn. Ze zijn namelijk gewend altijd iets van geluid te horen (in de buik hoorden ze ook jouw hart kloppen, bloed stromen, praatgeluiden, etc). Dus een beetje eentonig geluid zoals bijvoorbeeld een ventilator of een babyfoon met zachte zeegeluiden vinden ze heerlijk en rustgevend.
 19. Net als een volledig stille kamer, kan een pikdonkere kamer ook beangstigend zijn. Een leuk, klein lampje dat zacht licht geeft kan ervoor zorgen dat je kindje niet meer angstig zal zijn.
 20. Doe de deur van de slaapkamer dicht zodat ze geen prikkels van buitenaf horen. Als ze horen dat het buiten hun kamer gezelliger is dan in hun eigen kamer, zal je begrijpen waar ze liever willen zijn.
 21. Hou het bedje leeg en rustig, dus liefst geen knuffels in bed, geen mobiel dat afleidt, etc.
 22. Barst je kindje in tranen uit zodra je een move maakt richting slaapkamerdeur omdat hij bang is, dan kun je eventueel even in de kamer blijven, máár blijf op gepaste afstand en maak geen oogcontact (dan denkt hij namelijk dat het een gezellig theekransje wordt en gaat hij voorlopig zeker nog niet slapen). En wees je ervan bewust dat dit ook nog wel eens een nieuwe bedroutine kan worden….
 23. Of voor de echte kleintjes: alleen een hand op het buikje, hoofdje of wangetje is vaak voldoende voor ze om zich veilig en geborgen te voelen. Lichaamscontact vinden ze heerlijk.
 24. Praat op zachte sussende toon tegen je kindje als hij moet huilen. Zo weet hij dat je bij hem bent en voelt hij zich veilig. Mama’s stem, maar ook die van papa, kennen ze als geen ander en stelt gerust.
 25. Een speentje kan je kindje rustig maken en helpen rustig in slaap te vallen. Is hij oud genoeg om zelf de speen weer in de mond te kunnen stoppen, zorg dan voor voldoende speentjes in bed zodat hij ’s nachts in het donker niet snel misgrijpt.
 26. Kan je kindje dat nog niet, dan is het verstandig het speentje voorzichtig uit de mond te trekken zodra hij in diepe slaap is gevallen, dan schrikt hij ’s nachts niet wakker als de speen er ineens vanzelf uitvalt.
 27. Zorg voor een stevige bodem in de maag voor ze de nacht in gaan. Dus voed nog voordat ze de nacht in gaan, met een lekker vol, bol buikje is de kans groter dat ze goed doorslapen.
 28. Zorg dan ook meteen voor de juiste (maat) luier, dat scheelt je een nachtelijke verschoonsessie.

Slaap lekker allemaal!

 

5 x Hier heb je na 19:30 uur geen puf meer voor.
Baby in slaap laten huilen.

Reageer op artikel:
28 Trucjes die kunnen bijdragen aan een goed kinderslaapje
Sluiten