Machteld
Machteld Do's & Don'ts 17 mrt 2014

Toxoplasmose

Hoort bij Toxoplasmose (2)Waarschijnlijk had je voor je zwangerschap nog nooit van dit woord gehoord, maar je hebt in de voorgaande tekst het woord al een paar keer horen vallen. Hier wat meer uitleg over het fenomeen toxoplasmose. Het is namelijk echt iets om serieus te nemen. Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet is voor volwassen meestal ongevaarlijk, maar het tegenovergestelde geldt voor jullie ongeboren kindje. Deze parasieten zijn onder andere te vinden in kattenuitwerpselen en rauw vlees en mogelijk in ongewassen, rauwe groente en fruit. Laat het verschonen van de kattenbak deze 9 maanden lekker aan een ander over. Je mag poezen wel gewoon aaien of knuffelen hoor!

Ga je in de tuin werken, draag dan altijd handschoenen, omdat je niet weet of de kat van de buren net flink in jouw rozenperkje heeft staan poepen. Vermijd (half)rauw vlees en zorg dat je zelf gekweekte of verse groente en fruit altijd goed zijn gewassen. Gepolijst fruit staat sowieso gezellig op je fruitschaal.

Als je van nature een hypochonder bent of een enorme karnivoor, dan hebben wij een heel fijn bericht voor je. Je kunt namelijk je bloed laten testen en zo zien of je al een keer besmet bent geweest met toxoplasmose. In andere landen testen ze zwangere vrouwen hier standaard op. In Nederland testen ze alleen vrouwen die door hun beroep een verhoogd risico op een toxoplasmose-infectie hebben (denk aan de vleesverwerkende industrie, groenvoorziening en dierenverzorging).

Wil jij het graag weten? Vraag dan een bloedtest aan (wel mondig zijn hoor, de meeste artsen vinden het onzin en te kostbaar!). Wanneer er sporen van Toxoplasmose in je bloed zitten, schijnt het dat je deze besmetting niet nog een keer kunt krijgen en is dat wel het geval dan is de kans nihil dat jouw ongeboren kindje ermee besmet wordt, dit omdat je al voldoende antistoffen in je bloed hebt zitten die deze parasiet meteen te lijf kunnen gaan…

Reageer op artikel:
Toxoplasmose
Sluiten