Tips voor de laatste weken van je zwangerschap die je van niemand hoort

Tips voor de laatste weken van je zwangerschap die je van niemand hoort

 

 

 

Zodra je babygeboren is, is het – in ieder geval de eerste weken – gedaan met tijd voor jezelf. Wil je toch een beetje appetijtelijk en ontspannen in de kraamtijd bezoek ontvangen, red dan wat er te redden valt. Plan voor de bevalling nog een kappersafspraak, lees een tijdschrift, boek een massage (vooraf aangeven dat je zwanger bent, niet alle massages zijn geschikt tijdens een zwangerschap) en laat je (teen)nagels lakken, daar kun je zelf namelijk niet meer bij.Ook leuk voor de verloskundige of gynaecoloog die de bevalling doet. Daarover gesproken: misschien kan het je niks schelen, misschien juist wel, maar check rond de uitgerekende datum met een spiegel je onderkantje. Een geharkt tuintje oogt net wat verzorgder. De dappere aanstaande moeder laathaaronderkantje zelfsharsen net voor de bevalling, je moetdaar moet maarzin in hebben. Ga ook nog eens met je partner of een vriendin naar de bioscoop, uit eten of eventueel een weekendje weg. Aan dit soort dingen kom je met een baby erbij voorlopig niet meer toe.

Tot zover het uiterlijk vertoon, we hebben ook wat tips voor je die echt het verschil kunnen maken:

 

  • Vanaf week 34 is frambozenbladthee– of je nu wel of geen theemuts bent-een aanrader. Neem bij voorkeur verse theeblaadjesenniet de theezakjes, zodat de concentratie frambozenblad hoger is(verkrijgbaar bij een reformzaak of natuurwinkel). Frambozenbladthee helpt de baarmoederspieren te versterken, zodat de weeën beter verlopen en de bloedingen tijdens de bevalling beperkt blijven. We weten natuurlijk niet hoe onze eigen bevalling zonder die thee was verlopen, maar laten we het zo zeggen: de weeën waren behoorlijk krachtig en de tiencentimeter ontsluiting wassnel

Het is gezien de effecten van de thee beter om deze niet te vroeg in de zwangerschaptedrinken, vanaf week 34 kun jegerusttwee(of meer) koppen per dagdrinken.

 

  • Zitten er allergieën in de familie, dan kun je tijdens de laatste tweemaanden van de zwangerschap probioticanemen, zoals ABC Dophilus van het merk Solgar. Dit is een preparaat met zogenaamde goede bacteriën, dat verkrijgbaar is bij de apotheek of reformzaak. Hoewel het effect van probiotica niet wetenschappelijk is bewezen, wordt gezegd dat het de darmflora versterkt, waardoor de kans op allergieën bij je baby Laat je wel goed voorlichten over de juiste hoeveelheid per dag. Het is weliswaar een prijzig product, maar multi-inzetbaar, want het kan ook helpen bij je eigen darmproblemen, zoals bijvoorbeeld obstipatie.

 

  • Heb jijtijdens de zwangerschap de mooiste bos glanzende haren? Veel vrouwen die net zijn bevallen krijgen te maken met (extreme) haaruitval. Zie jij het somber in voor jezelf of heb je slechte ervaringen met haarverlies, dan is Priorin misschien wel wat voor jou, te koop bij de drogist en te slikken vanaf week 34.Priorin bevat natuurlijke bestanddelen zoals gistextract en tarwekiemolie en is geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Biergisttabeletten dragen ook bij aan gezond haar. En gezond eten helpt natuurlijk ook. Eet lekker veel meloen, bessen, sinaasappels en appels, sla, kaas, (geen rauwe!) eieren, noten en vis en drink veel water en melk.

 

  • Doordat de huid van de buik in korte tijd erg oprekt, kun je de pech hebben dat je striaekrijgt op je buik, en met een beetje pech ook op je billen en borsten. Om striae te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken moet je smeren, smeren en nog eens smeren. Op die manier houd je de huid soepel en neemt de kans op striae af. Was je buik onder de douche met een lekkere zeep en smeer je buik twee keer per dag in met een anti-striaecrème of -olie (niet te verwarren met afslankgel!) of een lekkere bodylotion. Een fijne olie is Bio-Oil Percellin, deze olie versoepelt de huid en vermindert het ontstaan van huidstriemen.

 

  • Verder wordt gezegd dat je als zwangere vrouw het beste op je linkerzij kunt slapen; dit is beter voor de bloedtoevoer naar de baarmoeder en dus voor je baby. Dit geldt met name in het laatste trimester van de zwangerschap. Mocht je dit een vervelende houding vinden,dan kan het zwangerschapskussen uitkomst bieden. Klem deze worst tussen je benen en omarm hem voor de meest comfortabele houding. Op de rug liggen, hoe comfortabel dat ook mag lijken met een dikke buik, is misschien niet de beste houding. Als je op je rug ligt,zal er behoorlijk wat gewicht drukken op belangrijke bloedvaten, wat weer nadelig kan werken op de bloedsomloop, aambeien, ademhaling, bloeddruk en spijsvertering.

 

 

  • Ben je ook bang omuit te scheuren of ingeknipt te worden? Perineum-massageolie is speciaal ontworpen om het perineum – je weet wel, dat stukje tussen je onderkantje en je achterkantje – soepel te maken. Door vanaf week 34 hetperineum regelmatig te masseren,zal dit gebied beter mee bewegen tijdens de bevalling. Is er geen perineum-massageolie voorhanden, dan kun je olijfolie als alternatief gebruiken. Beide middeltjes zijn weliswaar niet wetenschappelijk succesvol bewezen, maar het is wellicht de moeite van het proberen waard. Wel wetenschappelijk bewezen is het succes van het gebruik van Epi-no: een geboortetrainer diezorgt voor een verkorte persfase en snel herstel na de bevalling. Gebruik Epi-no vanaf week 37 (kijk voor meer informatie op www.epino.nl).

 

 

  • Ben je van plan borstvoeding te geven en is dit je eerste baby? Informeer dan bij de verloskundige of gynaecoloog of er bij jou in de buurt een borstvoedingscursus wordt gegeven.Met kennis over borstvoeding vergroot je de kans op een geslaagde borstvoedingsperiode. Als je weet wat je kunt verwachten, kun je eventuele problemen voorkomen of tijdig aanpakken.

 

Heb je zelf nog tips voor ons? We horen ze graag!

 

Thuis-, ziekenhuis- of kraamhotelbevalling

Reageer op artikel:
Tips voor de laatste weken van je zwangerschap die je van niemand hoort
Sluiten