Redactie
Redactie Peuter 25 sep 2019

65% van alle kinderen is een moeilijke eter. Tips om eten leuk en lekker te maken!

Wist je dat 65% van de kinderen een moeilijke eter is? Geruststellend, nietwaar? Jouw kind is dus niet de enige, mocht je je daar zorgen over gemaakt hebben. 🙂

Met dit percentage in ons achterhoofd hebben we tips opgesteld voor ouders van moeilijke eters. 

 

Voorbeeldige eter versus de weigeraar

Het ene kind is een voorbeeldige eter en het andere kind smeert de spinazie liever in z’n haar of weigert überhaupt een hapje te nemen. Hij wacht liever tot jij een ons weegt dan dat hij toegeeft.

Iedere ouder heeft wel eens, regelmatig of – als je pech hebt – áltijd gedoe met eten. Heb jij net zo ontzettend je best gedaan om er iets lekkers van te maken, kan je het een kwartier later of koud zelf opeten of aan de hond geven of in de prullenbak gooien. Redelijk frustrerend. Na het lezen van dit artikel gaat je kind heus niet ineens iedere dag om spruitjes smeken, maar we hebben wel een hoop tips om het jezelf en je kind wat makkelijk te maken. En vooral: tips om je niet gek te laten maken!

 

Wees duidelijk en consequent

Hoe klein je dreumes of peuter ook mag zijn, vaak hebben ze al snel door dat ze met eten een machtsmiddel te pakken hebben. Spreek met jezelf, je partner, oppas en je kind af wat de regels zijn. Heb jij gezegd dat hij nog 3 stukjes brood moet eten? Dan zul je geduld moeten blijven houden en pas van tafel af gaan als hij deze stukjes daadwerkelijk heeft opgegeten. Na een tijdje zal hij zich realiseren dat vervelend doen en treuzelen alleen maar in z’n nadeel werkt. Geef je toe en zeg ja na 1 stukje boterham dat je dit ook al heel knap vindt, dan heeft hij eigenlijk gekregen wat hij wil. Wees je er dan van verzekerd dat hij een volgende keer weer zal treuzelen en klooien, omdat hij weet dat hij deze wedstrijd zo gaat winnen.

 

Gezelligheid

Probeer van het eten een gezellig moment te maken door zo vaak mogelijk met het hele gezin te eten. Af en toe zul je die draak wel achter het behang willen plakken, maar laat dit vooral niet merken. Hoe meer hij het gevoel heeft in een machtstrijd te zitten, hoe vervelender en moeilijker het allemaal wordt. Besteed geen aandacht aan hem en eet zelf lekker door. Ook al eet hij niks, negeer dit en compenseer dit niet met andere producten. ‘Ahh, wil je een boterham?’… uit den boze!  Als je andere dingen voor je kind gaat koken heb je dubbel werk. Maar belangrijker nog: is de kans nog steeds aanwezig dat hij het lachend in je gezicht gooit of ermee gaat zitten spelen. Het feit dat het jou veel werk en energie heeft gekost is hem totaal onbekend dus hij is zich van geen kwaad bewust. Het is echt niet erg als je kind een keer een maaltijd overslaat. Toch zijn een paar tipjes om de kans van slagen wat groter te maken.

 

Tips

  • Laat je kind niet van tevoren niet (teveel) eten, maar ook niet drinken
  • Kondig het eten van tevoren aan, zo kan hij zich daar vast op voorbereiden en z’n bezigheden zelf afronden
  • Eet op tijd, niet te vroeg en niet te laat
  • Geef je kind kleine porties en goed gesneden en bij voorkeur in een diep bord
  • Houd het vooral gezellig en dreig of beloon niet
  • Compenseer het slechte eetgedrag niet met ander eten

 

Afleiding

Als je echt een lastige eter hebt dan kan afleiding helpen. Bijvoorbeeld door een puzzeltje met hem te maken tijdens het eten. Vaak hebben ze dan niet in de gaten dat je ondertussen hapjes aan het geven bent. En ja, het is erg, maar helaas is het alom bekende autootje, vliegtuig of helikopter die het mondje invliegt met veel bombarie nog steeds een van de best werkende trucs.

TIP: Perfecte hulpattributen die eten leuk maken voor kids!

 

Dreigen, straffen of belonen

Hoe verleidelijk het soms ook is, dreigen bij je kinderen om ze iets te laten doen werkt niet. ‘Als jij je bordje niet opeet dan eet papa lekker jouw toetje op, vriend.’ Belonen werkt misschien wel, maar daar kun je ook flink mee de fout ingaan. Bovendien moeten kinderen een bepaalde leeftijd hebben bereikt om het te begrijpen. Het werkt dus toch echt anders dan bij honden die een pootje geven als ze een koekje krijgen

 

Regels

Waar kinderen op de lange termijn het meest mee zijn gebaat zijn duidelijk regels. Ook al zijn ze nog erg klein. Als jullie consequent zijn en je kind weet dat wanneer hij netjes aan tafel blijft zitten en goed eet dan zul je op lange termijn merken dat een kind de regels weet. Je zult af en toe even hard voor je kind (en jezelf) moeten zijn en de krokodillentranen niet al te serieus moeten nemen. Dan zul je zien dat het z’n vruchten zal afwerpen.

 

Smakelijk eten, hap hap hap

Het liedje klinkt zo vrolijk, de realiteit ligt helaas soms ietsje anders. Het ene kind wil van alles proeven en is dol op eten, terwijl je bij het andere kind van zeer goede huizen moet komen wil je er een hap inkrijgen.

Het eet- en drinkgedrag kan per kind en ook per fase enorm verschillen. Toch kun je wel een beetje invloed uitoefenen op de eetlust van je kind.

Een veelgemaakte ‘fout’ is dat kinderen te veel melkproducten nemen en hierdoor hun eetlust kwijtraken. Zo kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. Je kind zal na het (niet opgegeten) maaltje waarschijnlijk toch weer vragen om een fles melk, pap of yoghurt. Veel ouders geven dit uit angst voor honger in de nacht en zo is het cirkeltje weer rond.

TIP: leuk kinderservies!

 

Timing

Het grote geheim/recept achter goed eten zit ‘m eigenlijk vooral in de timing. Probeer het eten niet te vroeg aan te bieden. Dus niet wanneer ze nog eigenlijk net geen honger hebben. Maar ook zeker niet te laat. Wanneer ze misschien al over hun honger heen zijn. Of nog erger: steeds maar zeuren om een koekje, cracker of iets anders lekkers. Wanneer je hier aan toegeeft, is de kans groot dat je kind daarna geen honger meer heeft. En wanneer je hier niet aan toegeeft zal de sfeer ook niet opperbest zijn voor het eten straks.

Een goed tijdstip is tussen 17:00 en 18:00 uur.

Stel dat het eten nog niet klaar is en je kind zeurt om eten, geef hem dan wat rauwkost. Het werkt het best om een leuk bordje gewoon in de buurt van hem neer te zetten en er verder niks over te zeggen. Een gesneden (rode) paprika of komkommer vinden ze vaak best lekker en dit neemt het ergste hongergevoel een beetje weg. Een fijne bijkomstigheid is dat je kind dan in ieder geval al wat vitamientjes heeft gegeten.

 

Keuze bieden

Als je meerdere kinderen hebt is er altijd wel eentje die een bepaalde groente niet lekker vindt. Dit heb je gauw genoeg door en je wilt niet iedere dag hetzelfde eten en ook geen negatieve sfeer aan tafel. Dus wat je zou kunnen doen is standaard 2 soorten groenten op tafel zetten. Het is lekker en gezond en hiermee geef je de kinderen een keuzemogelijkheid. Vaak eten ze iets wat ze zelf hebben mogen kiezen eerder zonder gezeur op.

 

Echt eten

In principe kunnen peuters en kleuters met de rest van het gezin mee eten. Hiermee bedoelen we dat je ze hetzelfde maaltje kunt geven als jij zelf eet. Vaak zie je bij eerste kindjes dat ouders erg lang door gaan met het pureren van het eten. Op zich maakt dit natuurlijk helemaal niet uit, maar je maakt het voor je kind en vooral voor jezelf alleen maar lastig. Spontaan ergens mee-eten of eten in een restaurantje wordt hierdoor eigenlijk alleen maar lastig. Probeer je kindje daarom al zo jong mogelijk ‘echte’ stukjes eten te geven. Dit schijnt ook nog eens goed te zijn voor zijn smaakherkenning. Blijf er natuurlijk wel altijd bij, voor het geval hij zich verslikt.

 

TIP: Leuk kinderbestek!

 

Spitsuur

Voor veel ouders zijn de uurtjes vanaf het einde van de middag totdat ze naar bed gaan de zogenaamde spitsuren. Zeker als je meerdere kinderen hebt. Een paar tips om de spitsuren zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Wees opgewekt (althans doe alsof je het bent). Ook al heb je een zware dag achter de rug. Je kindjes willen nu jouw aandacht! Geef ze die ook voordat je aan het hele riedeltje begint.
  • Geef de kinderen zoals eerder aangegeven een groentebakje. Zo is de eerste honger gestild en kun je het gegil ‘Mama-mamama-MAAAAMAAAAAAAAA’ een beetje binnen de perken houden.
  • Afhankelijk van hoe oud je kindjes zijn, maar laat ze een beetje meehelpen. Tafel dekken en gezellig maken of helpen met bijvoorbeeld groente snijden. Een kinderschort en een pollepel doen vaak al wonderen.Mogen je kinderen per dag een half uurtje televisie kijken of op de ipad spelen? Dan is dít het juiste tijdstip om deze troef in te zetten.
  • Maak het jezelf niet te moeilijk wanneer je hebt gewerkt. Er zijn genoeg gezonde, snelle maaltijden die je kunt maken. Als je maar een beetje goed plant. Er zijn veel ouders die op zondagavond de spaghettisaus maken en invriezen, een beetje vooruit werken, maar je maakt het jezelf wel gemakkelijk.

 

En mocht bovenstaande niet helpen, dan…

Nooit meer gedoe aan tafel! Zo krijg je je kind aan het eten en wordt het nog leuk ook!

 

 

Reageer op artikel:
65% van alle kinderen is een moeilijke eter. Tips om eten leuk en lekker te maken!
Sluiten