Redactie
Redactie Baby 23 jan 2020

Moedermelk de nieuwe superfood voor volwassenen?

Moedermelk is superfood: dat behoeft geen toelichting, kijk maar wat voor goeds het met baby’s doet. Niet iedere moeder kan (of wil) borstvoeding geven en zodoende is het fantastische alternatief kunstvoeding ontwikkeld. Ook door dit mooie goed groeien kindjes op de best mogelijke manier als kool.

 

Een paar belangrijke ingrediënten van moedermelk

Moedermelk is meer dan alleen voeding. Het bevat onder andere multifunctionele eiwitten en vrije vetzuren. Beide hebben een infectiewerende functie. Daarnaast bevat moedermelk oligosachariden, die een belangrijke immunologische functie hebben en een probiotische werking ter bevordering van goede bacteriën en ze hinderen virussen.

En dit is nog maar een kleine greep uit alle goede ‘ingrediënten’. Er zijn er namelijk te veel om op te noemen (laat staan om al hun bijzonder goede kwaliteiten uitgebreid uit de doeken te doen).

Boost voor de darmen

Maar goed. Als borstvoeding zo goed is en kindjes er zo goed op groeien, vraag je je bijna af waarom er niet veel eerder al commerciële bedrijven op gesprongen en ingedoken zijn. Maar dat blijkt nu toch echt het geval te zijn. Borstvoeding is niet alleen heel goed voor baby’s, ook schijnt het heel goed te zijn voor een flinke boost voor volwassen darmen. En laat darmproblemen nou enorm veel voorkomen onder volwassenen.

 

Commercie

Sowieso is de verkoop van kunstvoeding booming (mede doordat veel werkende moeders het lastig vinden om lang borstvoeding te geven). Maar dan hebben we het alleen nog over kunstvoeding voor baby’s.

Het feit dat darmproblemen zo actueel zijn (en veelal als de oorzaak van veel algemene lichamelijke problemen gezien worden) én dat ‘gezond leven’ zo’n trend is, maakt dat commerciële bedrijven wel brood zien in een replica van moedermelk voor volwassenen. Bedrijven zijn druk bezig met het samenvoegen van alle goede ‘ingrediënten’ van moedermelk om zo tot de beste kunstvoeding voor volwassenen te komen. Naar verwachting wordt kunstmoedermelk dé cash cow van de toekomst.

 

Niet iedereen enthousiast

Niet iedereen is trouwens net zo enthousiast als de fabrikanten zelf. Wetenschappers vragen zich af in hoeverre kunstvoeding voor volwassenen in staat is de moedermelk ook maar op enige wijze te evenaren.

Wij zijn in ieder geval benieuwd naar het verloop…

 

Wil je meer lezen over borstvoeding en moedermelk? Lees dan ook:

Waarom het zo belangrijk is binnen 1 uur na de geboorte borstvoeding te geven

8 x onzin over borstvoeding

 

Reageer op artikel:
Moedermelk de nieuwe superfood voor volwassenen?
Sluiten