Marieke
Marieke Zwanger 29 mrt 2018

Stress tijdens de zwangerschap beïnvloedt baby’s brein

Stress tijdens de zwangerschap beïnvloedt baby’s brein

Het vermoeden bestaat al tijden: extreme stress tijdens de zwangerschap zou het brein van een baby negatief beïnvloeden. Het bewijs is afgelopen week definitief geleverd, wat een enorme doorbraak betekent in de neurowetenschappen.

Wetenschappers verbonden aan Wayne State University hebben aan de hand van nieuwe technologie het brein van foetussen kunnen scannen. Uit deze scans kon de conclusie getrokken worden dat de de neuronen in de hersenen van een foetus zich daadwerkelijk anders ontwikkelen bij een zwangere vrouw met extreem veel stress dan bij een zwangere vrouw die zonder stress, angsten of depressie haar zwangerschap doorloopt.

De artsen geven daarbij wel aan dat niet alleen stress de ontwikkeling van baby’s brein beïnvloeden. Ook omgevingsfactoren (genetische aanleg, lichamelijke ontwikkeling, opvoedings- en gedragfactoren, voeding) spelen een belangrijke rol.

Hoe kun je stress zo goed mogelijk inperken?
Natuurlijk ervaart iedere zwangere vrouw wel eens stress, om wat voor reden dan ook. En dat is gelukkig ook geen reden voor paniek, daarmee kunnen we jullie geruststellen. Af en toe een gezonde dosis stress kan echt geen kwaad. Maar het is natuurlijk wel altijd een vervelend gevoel dus om ‘eenvoudige’ stress te verlichten zou je het volgende kunnen doen:

• Probeer de oorzaak van dat wat jou stress oplevert te achterhalen en er een oplossing voor te vinden (is makkelijker gezegd dan gedaan, beseffen we).
• Wandelen: een goede wandeling in de buitenlucht en daarmee een portie lekkere, verse zuurstof doet altijd goed.
• Neem je rust: zowel lichamelijk als mentaal. Een powernap kan wonderen doen, maar ’s avonds op tijd je bed in en daar lekker ontspannen (zonder dat je meteen in slaap hoeft te vallen) kan ook nooit kwaad. Neem niet teveel hooi op je vork.
• Probeer je gedachten te verzetten: lees een lekker eenvoudig boek of tijdschrift, kijk een grappige serie of film (Schindler’s List, Stepmom en andere veel te emotionele films laat je maar lekker liggen tot ‘betere’ tijden).
• Yoga, mindfulness, mediteren, ademhalingstechnieken… ook allemaal goede gedachtenverzetters en ontstressers.
• Vraag hulp van familie, vrienden of collegae die je kunnen ontzien daar waar mogelijk. En praat met hun over je problemen of angsten.
• Een lekker, warm (niet té warm) bad staat ook garant voor ontspanning. Zeker als je er wat magnesiumzout in doet of lavendelolie.
• Drink een kopje (of meerdere) kamillethee.
• Probeer in je achterhoofd te houden dat hormonen (demonen) op dit moment de baas spelen in jouw lichaam en dat zij het misschien wel zijn die jou tot het uiterste drijven.

Neemt de stress extreme vormen aan en houdt deze ook nog eens langere tijd aan, dan is het verstandig om met je arts of verloskundige te praten om te kijken wat zij voor jou kunnen betekenen bij het verminderen van stress.

Bron: Daily Mail

Wellicht ook interessant om te lezen: Misverstanden rondom een miskraam

Reageer op artikel:
Stress tijdens de zwangerschap beïnvloedt baby’s brein
Sluiten