Redactie
Redactie Lifestyle 12 dec 2019

Mam, je zou toch stoppen…

Goede voornemens voor het nieuwe jaar: stoppen met roken

Eigenlijk rook ik al sinds mijn zestiende jaar, voornamelijk op feestjes en partijen, maar zoals jullie misschien zullen herkennen: die feestjes en partijen werden er steeds meer en van eerst een paar sigaretjes bietsen, ging ik al snel pakjes kopen. Ging ik met vriendinnen een weekje met vakantie, dan werden er zelfs sloffen sigaretten gekocht. 

Zwanger

Gelukkig kon ik wel makkelijk stoppen met roken toen ik zwanger werd. Ik was hartstikke misselijk de eerste maanden, dus moest er ook eigenlijk niet aan denken. Je zou dan denken: waarom ben je dan in godsnaam weer begonnen na je zwangerschappen? Tja, dom… Maar soms zijn domme dingen juist waar je even behoefte aan hebt.

Oudere kinderen

Waar ik een aantal jaar geleden nog ‘stiekem’ een peukje kon roken zonder dat de kinderen het merkten, is dat moment helemaal voorbij. De kinderen kunnen lezen en wijzen me regelmatig op de teksten. “Roken is dodelijk”, “roken veroorzaakt hart- en vaatziekten” en natuurlijk op alle enge plaatjes die op de pakjes afgebeeld staan. Daarnaast vinden ze het ook heel erg stinken en dáár kan ik echt inkomen. Wanneer ik naast iemand zit die net gerookt heeft, word ik ook – hoe hypocriet ook – misselijk. Laat staan  hoe vies het is voor die kleine, lieve kindertjes.  Komen ze net uit bad of gaan ze hun bed in en hebben ze een stinkende moeder aan hun zijde.

Goed voornemen

Omdat het anno nu natuurlijk belachelijk is om nog te roken, heb ik mezelf voorgenomen om hier echt mee te gaan stoppen. Al is het niet voor mezelf, dan ben ik het aan mijn kinderen verplicht. Omdat zo’n gewoonte – eigenlijk verslaving – moeilijk af te leren is, kreeg ik een tip van een vriendin om het geleidelijk te doen. Zo had zij het ook gedaan en dat is haar op die manier gelukt.

Allereerst raadde zij mij aan om over te gaan op iets anders: een e-sigaret kopen en te stoppen met de ‘normale’ sigaretten. Op deze manier hebben de kinderen in ieder geval geen last meer van de rookwalm die om mij heen hangt, want na het roken van esigaretten blijft er geen nare geur hangen, zoals dat wel het geval is bij echte sigaretten.

Ik ben er net aan begonnen. Het is even wennen moet ik eerlijk zeggen, maar het lijkt een goed opstapje om helemaal te stoppen met roken. Want niet roken is natuurlijk het allerbeste voor je gezondheid… maar ook het beste voorbeeld naar je kinderen en de rest van de omgeving.

Lees ook:

Haar moeder rookte tijdens de zwangerschap

Over roken en borstvoeding

Reageer op artikel:
Mam, je zou toch stoppen…
Sluiten