18% van de ouders heeft spijt van de door hun gekozen babynaam

18% van de ouders heeft spijt van de babynaam die ze ooit zo zorgvuldig gekozen dachten te hebben.

Laten we gemakshalve stellen dat ouders zo’n 9 maanden de tijd hebben om de perfecte naam te kiezen voor hun kindje. 9 maanden: voldoende tijd om een naam te laten bezinken, om er vertrouwd mee te raken, aan de naam te wennen, de ‘voors en tegens’ tegen elkaar af te wegen, hardop tegen de buik te praten met de betreffende naam….

 

En toch heeft bijna 1 op de 5 ouders achteraf z’n bedenkingen* bij de door hun zorgvuldig bedachte naam. 2% had achteraf zelfs zo’n spijt dat ze de naam hebben laten veranderen.

 

Redenen voor spijt
De ouders die eerlijk uit zijn gekomen voor hun spijt hebben ook uitgelegd waardoor de bedenkingen zijn ontstaan.
* De voornaamste reden (in 25% van de gevallen) is dat de naam te algemeen of te populair is (geworden). Omdat bijvoorbeeld ineens heel veel mensen in dezelfde omgeving diezelfde naam kiezen of hebben gekozen. Of omdat er toevallig een celebrity ineens met dezelfde babynaam op de proppen is gekomen, waardoor het een hype is geworden.
* Anderen vinden dat ze wat creatiever hadden mogen zijn.
* Weer anderen vinden dat ze juist té creatief zijn geweest en hadden uiteindelijk liever een wat minder onderscheidende naam gekozen.
* 10% geeft als reden dat ze vooraf niet hadden voorzien dat de naam verbasterd zou worden (door verkeerd uitspreken, verkeerd spellen, of door er een verschrikkelijke bijnaam van te maken).
* Dan heb je de ouders die gewoon maar in de wens van hun partner zijn meegegaan. De ene helft die dus wel heel graag die specifieke babynaam wilde, terwijl de andere helft nooit fan is geweest.
* En dan heb je nog de mensen die achteraf spijt krijgen omdat ze ineens een persoon of groep leren kennen (of dat nou persoonlijk is of niet) met dezelfde naam waardoor de naam ineens een bijsmaak heeft gekregen. Denk bijvoorbeeld aan Isis: prachtige naam, maar ook de naam van een terreurgroep. Of Elsa: leuke film hoor Frozen, maar kun jij hem nog los zien (of horen) van het liedje “Let it go”?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om op alles voorbereid te zijn (in dit geval spijt of teleurstelling) hebben we wel wat leesmateriaal voor je waardoor jullie hopelijk wel zonder spijt de juiste babynaam kunnen kiezen. Check daarvoor de volgende artikelen:

What’s in a name
Bijzondere kindernamen
De populairste meisjesnamen van 2017
De populairste jongensnamen van 2017
Hoe populair is jouw babynaam?
Het aangeven van je baby

* Zo blijkt uit onderzoek gehouden onder 1300 stellen in Groot-Brittannië. Onderzoek uitgevoerd door Mumsnet

Reageer op artikel:
18% van de ouders heeft spijt van de door hun gekozen babynaam
Sluiten