Speen hygiëne

Moet je het speentje iedere keer afwassen als hij op de grond is gevallen?

Baby’s laten hun speentjes continu vallen, maar hoe vaak moet je deze daadwerkelijk desinfecteren en mag je hem als ouder nou wel of niet in je mond doen. De ene ouder vindt het not done en de andere ouder zweert er bij. De meningen zijn er over verdeeld en wij zochten het uit!

 

Wel of niet afspoelen?

We kennen het allemaal wel, het uit de mond vallen of misschien wel bewust gooien van het speentje van je kleintje. Een spenenkoord kan een oplossing zijn, maar bij sommige kinderen valt de speen er daardoor juist iedere keer uit.

Valt zijn speentje op een schone ondergrond, dan hoef je hem echt niet iedere keer te desinfecteren. Zit er een haartje of een stofje aan, dan kan je die er gewoon af plukken en als er verder niks vies op zit, dan kan je hem gewoon weer in zijn mondje stoppen.

Valt zijn speentje in viezigheid, zand of op een hele stoffige vloer? Dan is het wel belangrijk dat je hem goed afspoelt onder de kraan.

 

Top 10 zuigflessen

In je eigen mond

Is de speen gevallen en heb je geen kraan bij de hand, dan kun je hem als ouder even in je eigen mond schoonmaken. Sommige mensen zijn hier heel erg tegen. Maar in praktijk valt het allemaal wel mee. Natuurlijk kunnen er dan bepaalde bacteriën vanuit jouw mond bij je kleintje terecht komen, maar heus niet meer of minder dan wanneer je hem knuffelt of kust. Ben je nou ontzettend verkouden of heb je een ander virusje te pakken, doe het dan maar voor de zekerheid niet.

Het kan natuurlijk geen kwaad om de speentjes eens in de zoveel tijd even allemaal lekker af te spoelen. En/of uit te koken. Een keer per week is meer dan voldoende.

Reageer op artikel:
Speen hygiëne
Sluiten