Van spastisch overbezorgd tot über-relaxt

Het verschil tussen je eerste en je laatste kind

Ons eerste kind heeft tot zijn vierde – naast borstvoeding en opvolgmelk – alleen maar water gedronken. Hij wist niet eens van het bestaan van andere drankjes af. Maar niet alleen was ik erg bewust bezig met wat hij dronk, van zijn weekmenu had ik ook een soort studie gemaakt: iedere ochtend mixte ik drie of vier verschillende fruitsoorten door elkaar om ervoor te zorgen dat hij alle soorten en maten vitamientjes binnen had voordat hij aan zijn dag begon.

Daarna kreeg hij een speltboterhammetje met een biologisch goedje erop van de natuurwinkel. Met de Babycook bereidde ik de meest gezonde maaltjes voor hem die niet gekookt, maar gestoomd werden, want zo blijven de meeste vitamines erin. Ik maakte dit meteen voor een paar dagen en gooide het in de vriezer. Het werd nooit in de magnetron opgewarmd, maar altijd ‘au-bain-marie’. Toen hij wat ouder werd en we ergens een pannenkoek gingen eten, nam ik steevast een komkommer, worteltje en cherrytomaatjes mee, zodat hij wel zijn vitamientjes binnen zou krijgen.

Inmiddels bij kind nummer vier gaat het totaal anders. Ik let natuurlijk op wat hij eet, maar zoals ik het deed bij onze eerste is niet meer vol te houden – in ieder geval niet voor mij – en volgens komt hij niks tekort. Dan schil ik weer een appeltje voor ‘m of krijgt hij mandarijntjes mee naar de peuterschool, gewoon wat mij op dat moment uitkomt. En daarbij is hij natuurlijk ook niet gek: hij weet inmiddels ook wat vlokken zijn of het verschil tussen limonade en een glas water.

Afgelopen zomer waren we met de vier kinderen aan het lunchen in een restaurantje en ik was even naar de wc. Toen ik terugkwam zaten allevier de kinderen aan de Ice-Tea. Ik wees naar mijn zoon van toen nog 1 jaar oud en zei: ‘Wat is dat????’ Waarop mijn oudste dochter zei: ‘Dat wilde hij.’

Nou vooruit, het was die dag feest, dus we hebben het maar even zo gelaten. En trots en gelukkig dat die kleine was!

Ben benieuwd wat daarvan gaat komen… Ik zeg: voor galg en rad.

Reageer op artikel:
Van spastisch overbezorgd tot über-relaxt
Sluiten