Redactie
Redactie Baby 23 jan 2020

Enig idee hoeveel uur (dagen!) slaap je als ouders mist het eerste jaar met baby?

Baby’s slapen wat af het eerste jaar, ouders lijden aan slaapgebrek. De luxe van meerdere slaapjes per dag waar mini’s van kunnen genieten is bijna jaloersmakend. Zeker voor kersverse ouders. Want hoewel baby’tjes zelf heel wat uur knorrend op één oor doorbrengen, is het geen nieuws dat ze tegelijkertijd behoorlijk wat impact kunnen hebben op de nachtrust van hun ouders. Hoeveel impact dan precies? Schrik niet.

 

Slaapgebrek

Deze lieve, kleine monsters eisen het eerste jaar van hun leven gemiddeld 44 dagen van jouw nachtrust op. 44 DAGEN!
Dat is zo’n 6,3 weken slaap per jaar!
Ofwel 1.056 uur per jaar!
20,3 uur per week!
2,9 uur per nacht!
En dat terwijl de meeste mensen toch 8 uur slaap per nacht nastreven (het gewenste aantal uur om goed te kunnen functioneren gedurende de dag en om gezond te blijven).

17 signalen die je duidelijk maken dat je kind toe is aan een slaapje

Gemiddelde per nacht

Baby’s steken daar dus een stokje voor; 5,1 uur per nacht is voor ouders voldoende volgens hen. De andere 2,9 uur oorspronkelijke slaaptijd wordt door de nieuwe ouders besteed aan nachtvoedingen, een huilend of ziek kindje dat wakker geworden is van bijvoorbeeld een verstopte neus, een enge droom of omdat hij of zij er gewoon een geheel eigen ritme op nahoudt.

Maar ook nachtelijke zorgen om de kinderen is een boosdoener.

 

Andere schuldigen

De schuld kan echter niet geheel en al bij baby’s neergelegd worden, ook algehele slapeloosheid en to do-lijstjes die door het hoofd blijven zweven zorgen voor slaapverlies.
En niet alleen dat, een partner kan eveneens als dader aangewezen worden. Bijvoorbeeld eentje die snurkt of eentje met specifieke slaaprituelen (zoals in de nacht Netflixen, een boek lezen of meerdere wc-bezoekjes per nacht). Zij zorgen voor zeker 2 gebroken nachten per week (dat zijn er zo’n 108 per jaar).

 

Pleister op de wonden

Misschien kunnen we de schok wat verzachten. Want als je bovenstaande cijfers afzet tegen het aantal uur dat je in een heel mensenleven wegsnurkt – namelijk gemiddeld ca. 26 jaar, ook wel 118 dagen ofwel 2847 uur per jaar – valt bovenstaande eigenlijk best wel weer mee, nietwaar?

(Onderzoek uitgevoerd door Ergoflex, Groot-Brittannië, onder 1800 respondenten, 2013)

 

Lees ook: ‘Vaak onderbroken worden in je slaap is slechter dan een korte nacht’

Reageer op artikel:
Enig idee hoeveel uur (dagen!) slaap je als ouders mist het eerste jaar met baby?
Sluiten