PRE-GEBOORTEFEESTJES

PRE-GEBOORTEFEESTJES

Dacht je dat feestjes pas gevierd werden vanaf de geboorte van een kindje, niets is minder waar. Mensen zijn dol op feestjes, dus waarom niet alvast de komst van een kleine vieren als hij of zij nog goed en wel in de buik zit?

De Babyshower

Er is de afgelopen jaren een nieuwe traditie ontstaan. Al voordat je kindje geboren is, is er reden voor een feestje: de babyshower. Meer en meer wordt er ook in Nederland voor een zwangere vriendin een babyshower georganiseerd. Door haar vriendinnen of door een (schoon)zus, en als het even kan zonder dat de aanstaande moeder ervan af weet. Enige voorzichtigheid is geboden, dat moet gezegd worden, want niet iedere ‘bijna mama’ wil een feestje vieren voordat het kindje gezond en wel ter wereld is gekomen. Meestal een kwestie van bijgeloof. Mocht je zo’n verrassingfeestje voor je zwangere vriendin willen regelen, maar ben je er niet 100% zeker van of dit bij haar past, pols het dan bij haar partner of desnoods bij haar zelf. Het zou jammer zijn als je juist het tegenovergestelde effect bereikt en je vriendin alle moeite je niet in dank afneemt. Ben je zelf zwanger en vind je een babyshower de grootst mogelijke onzin, dan kun je dit maar beter zo snel mogelijk na de zwangerschapstest kenbaar maken aan diegenen die jij verdenkt van dit soort snode plannetjes. Heb je niet zo’n duidelijke mening, laat je dan gewoon lekker verrassen! Heb je de touwtjes graag zelf in handen, dat kan natuurlijk ook, dan organiseer je je eigen babyshower, of je schuift je beste vriendin subtiel een gastenlijstje toe, weet ze meteen wat haar te doen staat.

Een babyshower kun je zo gek maken als je zelf wilt, denk aan Kim Kardashian of onze eigen Nikkie Plessen. Als je weg wilt zwijmelen, google dan ‘babyshower Nikkie Plessen’ in en je komt helemaal in de stemming.

Wat kun je allemaal voor leuks doen tijdens een babyshower?

  • Vraag of iedereen een kleinigheidje mee neemt voor de bijna-mama en/of voor de baby: nuttige kado’s of gewoon heerlijke verwendingetjes. Bad-tabletten, lekkere tijdschriften, een slaappakje of een klein babyspeeltje. En wil je op safe spelen: neutrale rompertjes kun je niet mee fout gaan en daar kan de doorsnee baby er niet genoeg van hebben, net zoals hydrofielluiers, of koop desnoods een pak babyluiers… En ben je enorm creatief, maak dan zelf een luiertaart!

  • Of regel een mooi gezamenlijk kado, waarvan je weet dat ze het hoog op haar wenslijstje heeft staan. Denk aan een luiertas, een wippertje of een maxicosi-hoes. Voor de moeder is bijvoorbeeld een fijne handcreme een nuttig cadeau (omdat ze straks 100 keer haar handen zal wassen), of een lekkere (antibacteriele) zeep. Een gezichtsmaskertje, ook heerlijk, zal haar goed doen na het slaapgebrek. Haar lievelingschocola of tv-serie (nu ze nog tijd heeft). Of denk aan een tegoedbon voor manicure, pedicure, of massage. Heel fijn voor zowel voor als na de bevalling. Of maak zelf een tegoedbon, goed voor 10 x oppassen of 10 x vragen om raad!

  • Mocht je het geslacht al weten, dan is het leuk om alles bijvoorbeeld in de kleur roze of blauw te versieren. Denk aan roze of blauwe cupcakes, tafelkleed, slingers, bekertjes, bordjes en ga zo maar door. Over the top mag bij babyshowers!

  • Maar is het geslacht nog niet bekend, dan is een neutraal kleurtje of thema (beertjes, sterretjes) als versiering niet minder leuk. Of je doet roze en blauw gemengd.

  • Als extra entertainment kun je eventueel een pendelaar inhuren, zelf pendelen, een fotosessie van de zwangere buik of een buikbeschildering, of je huurt een babyfluisteraar (iemand die kan ‘praten’ met je baby’tje in de buik) in; je kunt het zo gek niet bedenken.

  • Iedereen het geslacht, de datum van de bevalling, het gewicht en de naam laten raden en op een briefje laten schrijven is ook leuk. En als de baby er straks is, kijken wie het goed had. Degene die het goed geraden heeft verdient natuurlijk een mooie prijs: één dag, inclusief nacht op de aanstaande baby passen. En als jullie zelf nog niet uit de namen zijn, kom je op deze manier misschien wel op een leuke naam… of krijg je in ieder geval een voorzetje.

  • Wat betreft de bites en snacks: taarten, koeken, cup cakes et cetera kunnen natuurlijk eveneens in het baby-thema: de vorm van luiers, baby’s, roze, blauw, beertjes, etc. Je kunt deze zelf maken, maar ze zijn ook overal en nergens te koop, tegenwoordig zelfs bij de HEMA

  • Zorg voor zwangerschapsproof eten… toch zonde als het feestvarken zelf niet kan meesnoepen of eten. Denk hierbij aan alcoholvrije wijn of bier (of gewoon thee of frisdrank) en gepasteuriseerde kaasjes.

  • En een feestje begint al bij leuke uitnodigingen; uiteraard ook weer in thema. Dit zou bijvoorbeeld kunnen met een leuke foto van de echo.

  • Maak een vragenlijst die alle vriendinnen moeten invullen en maak er een mooi boekje van. Hoe kennen jullie de aanstaande mama, wat wensen jullie haar en de baby toe? Welke rol ga jij op je nemen straks? Welke tips geef je de aanstaande moeder mee? Et cetera.

Pendelen

Je pakt een stuk garen van ongeveer 20 cm (niet korter) en hangt hier een (trouw) ring van de aanstaande moeder aan. De aanstaande moeder moet zitten of liggen en je hangt de ring op ongeveer 3 cm afstand van haar buik dichtbij waar je vermoed dat het baby’tje ligt. Probeer je hand zo stil mogelijk te houden. Op een gegeven moment gaat de ring ‘vanzelf’ bewegen. Wanneer de ring cirkels gaat draaien is het een meisje en wanneer de ring in een rechte lijn heen op en neer beweegt is het een jongen. Magisch, nietwaar?

Wil je een leuke luiertaart maken? Zelfs de niet-creatievelingen kunnen dit!

Hier een paar tips:

Wat heb je nodig?

  • Ongeveer 40-50 luiers in maat 2

  • Elastiekjes

  • Touw

  • Karton

  • Goede schaar en plakband

  • Cellofaan

  • Lint

  • Leuke roze en/of blauwe frutsels om de taart mee te versieren

  • Ronde vormen (taartvorm, teil, pan)

Hoe maak je de luiertaart?

·     De naam ‘luiertaart’ zegt het al; de taart bestaat voornamelijk uit opgerolde luiers. Rol alle luiertjes op dezelfde manier op (bijvoorbeeld met plaatje op luier de zelfde kant op) doe er een elastiekje omheen en leg ze op een stapel zodat je dat taart straks in een keer kunt opbouwen.

1) De eerste laag die je maakt is de bovenste laag. Pak hiervoor je kleinste ronde vormen zet daar in totaal zeven luiers in. Zet één van de luiers in het midden en zet de overige zes luiers daar strak omheen. Zet alle luiers vast met een touwtje of een elastiek!

2) De andere twee lagenmaak je op dezelfde manier. Het aantal luiers dat daarvoor nodig is, hangt af van de grootte van je vormen. Laat de verschillende lagen tijdens het maken in de vormen staan. Als ze straks verwerkt worden in de taart, moeten ze nog een keer extra stevig vastgemaakt worden. Je kunt ook een taart van meer dan drie lagen maken, maar let er dan wel op dat deze stabiel blijft.

·       3) Haal voorzichtig de verschillende lagen uit hun vormen en bind ze nog een keer stevig vast met een mooi lint. Zorg dat je het lint over de elastiekjes of het touw plaatst, zodat je dat niet meer ziet. Als je er zeker van bent dat alles goed vast zit, dan kun je de elastiekjes aan de boven- en onderkant van de luiers losmaken. Als het goed is blijft alles dan mooi zitten.

·       4) Als je alle lagen goed hebt vastgemaakt, kun je voor de zekerheid nog een stevige bodemmaken. Knip daarvoor een stuk karton uit dat net iets kleiner is dan de onderste laag. Dit stuk plaats je helemaal onder de taart, waardoor het niet zichtbaar is. Wil je de taart extra stevig maken, dan kun je dit bij iedere laag doen.

·       5) De basis van de luiertaart is nu af, maar nu moet je hem nog leuk versieren. Met wat crêpepapier kom je al een heel eind. Wat ook leuk is om wat extra babyspulletjes toevoegen. Een leuk idee is om bovenop de taart een grote roze of blauwe speen te zetten, of een klein knuffeltje.

6)Is de taart helemaal klaar? Pak ‘m dan netjes in in cellofaan. Pak hiervoor een flink stuk en zet de taart precies in het midden. Zorg ervoor dat de taart rondom in het plastic zit en plak dat waar nodig vast. Eventueel nog een mooie strik eromheen en tadaaaaaa!!!

Genderrevealing of geslachtsonthulling

Mocht je benieuwd zijn naar het geslacht van jullie baby tijdens de zwangerschap en houden jullie van originaliteit? Tegenwoordig is het erg populair om tijdens de 20 weken echo het geslacht van je ongeboren kindje door de echoscopist op te laten schrijven op een gesloten papiertje, hij noemt het dus niet ter plekke. Dit papiertje kun je dan openmaken waar en wanneer jij en je partner dat maar willen. En je zou zelfs nog leuke dingen kunnen doen met dat papiertje. Zo kun je het bijvoorbeeld overhandigen aan de banketbakker. Deze bakt dan een prachtige taart voor je en binnenin deze taart zit een roze of blauwe vulling, deze vulling komt dan pas tevoorschijn als je de taart aansnijdt. De grote onthulling kun je dan waar dan ook en met wie je maar erbij wilt hebben laten plaatsvinden; en geloof het of niet, veel bijna-moeders vinden de babyshower hét moment om dat te doen. Zorg er dan wel voor dat de partner ook bij dit moment aanwezig is, voordat hij via social media moet horen dat zijn vrouw in trotse verwachting is van een zoontje.

Maar je kunt het dus ook gewoon lekker intiem houden; alleen jij en de aanstaande vader of de aanstaande opa’s en oma’s.

En natuurlijk zijn er ook andere ideeen of mogelijkheden om samen hét moment te kiezen om het geslacht van jullie op komst zijnde kleintje te onthullen, mocht je de echoruimte niet de leukste locatie vinden om erachter te komen of jullie een mini-me of een Jan junior zullen krijgen.

Reageer op artikel:
PRE-GEBOORTEFEESTJES
Sluiten