Een postnatale depressie: deze beroemdheden waren er open en eerlijk over

Er worden per jaar zo’n 170.000 baby’s geboren. Van al die jonge moeders krijgt zo’n 10-15% een postnatale depressie. Dat is een behoorlijk percentage. En toch kennen wij gek genoeg bijna niemand in onze omgeving die lijdt onder een postnatale depressie of die er eentje te boven is gekomen? Best vreemd toch? Want van de 7 tot 10 vrouwen om je heen die moeder zijn, moet er minstens 1 een postnatale depressie hebben (gehad). Waarom zijn de moeders die lijden aan een postnatale depressie dan zo onzichtbaar? We vrezen helaas dat dit toch voortkomt uit het feit dat vrouwen zich ervoor schamen. Er heerst helaas nog steeds een taboe op de postnatale depressie. Men verwacht per slot van rekening van je dat je als kersverse moeder op een roze wolk zit en dat je hart overstroomt van liefde voor jouw mini-me. En niet alleen denk je dat anderen dat van je verwachten. Jij verwacht dat ook van jezelf. En is dat niet het geval, maar denk je ‘ik voel eigenlijk helemaal geen liefde, ik wil mijn oude leven terug, ik ben alleen maar moe maar kan niet slapen, heb pijn, ben verdrietig, angstig, prikkelbaar, somber’ of wat dan ook, dan houd je dat maar liever voor je. Je wilt namelijk geen ontaarde moeder zijn. Maar dat ben je dus ook niet! Jouw gevoel wordt door heel veel vrouwen gedeeld!

 

En ook al lijdt het merendeel liever in stilte, gelukkig zijn er wat pioniers die graag kenbaarheid geven aan het feit dat zij aan een postnatale depressie lijden of geleden hebben.

Bijvoorbeeld:

  • Chrissy Teigen: zij vertelt in het magazine Glamour dat ze na de geboorte van haar dochtertje Luna moeite had om haar bed uit te komen, ze had moeite met eten, was erg emotioneel, kribbig, had stemmingswisselingen en wilde uiteindelijk alleen nog maar het huis uit als ze echt moest. De dokter constateerde een postnatale depressie. Het heeft haar maanden gekost hier open over te zijn, vanwege schaamte en schudgevoel, maar uiteindelijk besefte ze dat het iedereen kan overkomen en door er open over te praten, creëerde ze meer begrip voor haar doen en laten. En niet alleen was dat fijn voor haar omgeving, het openhartig zijn heeft haar zelf ook enorm geholpen.
  • Serena Williams: zij liet op instagram weten dat ze kampt met een post partum depressie. Bij haar uitte zich dat in het feit dat ze zich een hele slechte moeder voelde.
  • Prinses Diana: zij heeft hier ooit over gezegd “Ik werd ’s ochtends wakker met het gevoel dat ik het liefst de hele dag in bed wilde blijven liggen. Ik voelde me niet begrepen en vooral: ik dacht zo slecht over mezelf. Ik had teveel veranderingen in mijn leven doorstaan de afgelopen jaren, dat alles bij elkaar is me teveel geworden. Mijn lichaam gaf aan dat het rust nodig had. Naast een goede behandeling, heb ik vooral tijd nodig gehad om te wennen aan mijn nieuwe situatie. Het is belangrijk om dan mensen om je heen te hebben die begrip kunnen opbrengen en die je de tijd gunnen.”
  • Gwyneth Paltrow: “When my son, Moses, came into the world in 2006, I expected to have another period of euphoria following his birth. Instead I was confronted with one of the darkest and most painfully debilitating chapters of my life. I felt like a zombie. I couldn’t access my heart. I couldn’t access my emotions. I couldn’t connect. It was terrible. It was the exact opposite of what had happened when Apple was born… I couldn’t believe it wasn’t the same. I just thought it meant I was a terrible mother and a terrible person… About four months into it, Chris came to me and said, ‘Something’s wrong.” (Bron: mom.me)
  • En zo ook: Britney Spears (ze schreef er zelfs een boek over “Through the Storm”), Courtney Cox, Adele, Angelina Jolie, Halle Berry, Drew Barrymore, Jennifer Lopez, Brooke Shields, Céline Dion… allemaal vrouwen die open en eerlijk over hun gevoelens hebben gesproken. (Gek genoeg kunnen we niets vinden over bekende Nederlandse vrouwen die een postnatale depressie hebben gehad.)

 

Zouden alle nieuwe moeders met een postnatale depressie maar voor hun lijden uit durven komen, dan zouden er zoveel vrouwen geholpen kunnen worden. Gedeelde smart is halve smart. Dan zou iedereen weten dat het een heel normaal iets is. Net zo normaal als een blaasontsteking bijvoorbeeld. Een gekke vergelijking misschien, maar het is een evenveel voorkomend probleem en met beide problemen kun je naar je huisarts en met beide problemen kan de huisarts je helpen er weer bovenop te komen.

Mocht jij jezelf herkennen in dit verhaal, wees dan lief voor jezelf en trek aan de bel. Neem je partner in vertrouwen, een vriendin, de kraamverzorgende, familie en sowieso je huisarts. Het zal je niet alleen opluchten, maar dan weet je ook dat het vanaf dat moment alleen maar bergopwaarts kan gaan. En je zult zien, uiteindelijk zal je genieten van je kindje zoals niemand anders dat kan.

 

Lees hier het openhartige verhaal van een van onze lezers: Meike vertelt over haar postnatale depressie

Reageer op artikel:
Een postnatale depressie: deze beroemdheden waren er open en eerlijk over
Sluiten