Redactie
Redactie Gastblogger 7 jan 2020

Kennen jullie het fenomeen placenta percreta? Avital kreeg er tijdens de zwangerschap mee te maken

Avital was zwanger van haar derde kindje en kreeg tijdens haar zwangerschap te maken met een heftige complicatie: placenta percreta.

 

Onverwacht zwanger

Onverwachts zwanger van ons derde kindje. Extreem gelukkig als na de eerste controles alles goed is en we bij de geslachtsbepalingsecho horen dat we een meisje krijgen na 2 jongens. Wat een bekroning! De 20-weken echo volgde, ook hier alles goed, maar wel wordt een voorliggende placenta geconstateerd. Mijn verloskundige stuurt mij alvast door naar het ziekenhuis (ik heb namelijk al 2 keizersnedes gehad), dan kunnen ze daar alles alvast bekijken gezien de ligging van de placenta. Ik hoef mij geen zorgen te maken totdat er complicaties, zoals bloedingen, optreden.

Placenta percreta

Nieuwjaarsdag 6.30 uur, 27,3 weken zwanger. Ik word wakker en ga plassen. Oh nee, ik constateer bloed. Met spoed naar het ziekenhuis gegaan om alles te laten controleren. De checks wijzen uit dat de bloeding niet uit de baarmoeder komt, maar uit de blaas. De artsen vertellen mij wat een placenta percreta is. Dit is een placenta die door de baarmoeder heen groeit richting andere organen. Er is nu een hoge verdenking hierop, aangezien een bloeding uit de blaas anders niet voorkomt. Ik moet rust nemen en moet stoppen met werken.

Spoedopname

4 weken later word ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Ik kan niet meer plassen. Er blijkt een groot bloedstolsel in mijn blaas te zitten die de uitgang blokkeert. Middels een spoelkatheter wordt het stolsels verwijderd. Ik word opgenomen en de geplande keizersnede wordt vervroegd. De complicaties zijn te riskant voor mij en daardoor ook voor ons kleine meisje.

Keizersnede

Uiteindelijk krijg ik een keizersnede bij 32,4 weken. De keizersnede vindt plaats in een hybride OK, er komen continu artsen in en uit. Ik heb diverse infusen, waaronder 1 in mijn hals, en heb een dubbele ruggenprik gekregen. Dit is omdat ik geen horizontale maar een verticale keizersnede krijg. De placenta is namelijk zo vergroeid met de baarmoeder, dat deze verwijderd moet worden. De artsen voeren de keizersnede uit en ik beval van een gezonde dochter! Hierna ga ik onder narcose en wordt de baarmoeder verwijderd. Tijdens de operatie is duidelijk dat de placenta op 4 plaatsen in de blaas gegroeid is. Er wordt ook een blaasreconstructie uitgevoerd. Na ruim 4 uur kom ik weer bij en na het wakker worden op de uitslaapkamer kan ik eindelijk mijn dochter in mijn armen sluiten.

Ook interessant:

Placenta aan de voorkant
Van het eten van de placenta tot penis-facials gemaakt van jonge voorhuidjes
Reageer op artikel:
Kennen jullie het fenomeen placenta percreta? Avital kreeg er tijdens de zwangerschap mee te maken
Sluiten