Baby geboren met een mond vol tandjes

Baby’s worden (nagenoeg altijd) zonder tanden geboren. In een zeldzaam geval (1 op de 2000) wordt een kindje met een klein tandje geboren (max. 2), maar dat mag al een unicum genoemd worden. Zullen de ouders en gynaecoloog van de Britse Sean Keaney bij zijn geboorte raar opgekeken hebben toen hij ter wereld kwam met… een MOND VOL tanden. Twaalf stuks maar liefst blonken er in zijn mond. Dat moet er best een beetje freaky uitgezien hebben.

 

Arme Sean, de tandjes moesten allemaal uit zijn mond verwijderd worden. Dat is de procedure bij baby’tjes die met een of meerdere tanden geboren worden. De tandjes kunnen namelijk voor problemen zorgen (ten aanzien van voeding: het kan problemen opleveren bij het kind, maar begrijpelijk ook bij de borstvoedende moeder). Als een kindje 10 dagen oud is, mogen de tanden pas verwijderd worden. Dat werd ook bij Sean gedaan. De tanden van Sean lieten zich alleen niet zo makkelijk ontkennen: met 18 maanden oud had hij alweer een nieuwe rits tanden in  zijn mondje.

Overigens is dat in de meeste gevallen geen zegen. Vaak duiden deze (con)natale tandjes op een onderliggende medische aandoening. Daarbij wordt in veel culturen tandjes die bij de geboorte al zijn doorgekomen in verband gebracht met bijgeloof. In Zweden werd bijvoorbeeld lang geloofd dat een pasgeborene met tanden genezende krachten zou bezitten. Maar in Polen, Afrika, Indië en China zagen ze een baby met een tand als een voorteken voor slecht nieuws. En dan zijn er nog landen die pasgeboren met tandjes als vampiers beschouwen.

 

Meer lezen over baby’s mondje? Lees dan ook dit artikel.

 

Veel misvormde baby’s geboren in Frankrijk

Reageer op artikel:
Baby geboren met een mond vol tandjes
Sluiten