Redactie
Redactie Nieuws 23 jan 2020

Orale seks kan kans op miskraam verlagen

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ‘orale seks wordt geassocieerd met een verminderde incidentie van terugkerende miskramen’. Ben je uitgeproest na dit statement? Dan kun je je nu gaan verbazen over hetgeen is onderzocht en de onderzoeksbevindingen.

 

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Nederlandse researchers verbonden aan het LUMC, met als eerste auteur Dr. T. Meuleman (verbonden aan het HAGA ziekenhuis in Den Haag). Voor diegenen die het onderzoeksverslag willen lezen: Journal of Reproductive Immunology. In dit vakblad staat het gehele onderzoek gepubliceerd.

In een notendop (een samenvatting van dat wat Dr. Tess Meuleman tegen de Volkskrant zegt) blijkt uit het onderzoek het volgende. Bij een vergelijking van 97 vrouwen met minstens drie onverklaarbare miskramen met 137 vrouwen zonder problemen lijkt fellatio verschil te maken. De miskraamgroep had ruim 20% minder orale seks dan de groep zonder problemen. Opnieuw een aanwijzing dat mannenzaad een soort inenting is tegen afstoting van de vrucht.

Van belang hierbij is dat het sperma wel doorgeslikt moet worden. Pijpen zonder slikken heeft dus geen effect … een vertaling in onze eigen woorden 😉

 

Sperma een wondermiddel?

Het woordje ‘Opnieuw’ in de zin ‘Opnieuw een aanwijzing dat mannenzaad een soort inenting is tegen afstoting van de vrucht’ verdient extra aandacht. Dr. Meuleman zegt ‘opnieuw’ omdat uit eerder onderzoek ook is gebleken dat doorslikken van sperma geassocieerd kan worden met minder kans op zwangerschapsvergiftiging. ‘Bekend is dat er antigenen in zaadvloeistof zitten. Het slijmvlies in de mond en de maag neemt antigenen sneller op dan het slijmvlies van de vagina, en remt het immuunsysteem efficiënter af’, aldus Dr. Tess Meuleman.

 

Belangrijke noot

Voordat alle zwangere vrouwen spontaan aan het zuigen en slikken gaan, wil Dr. Meuleman het volgende benadrukken. ‘Het is absoluut niet de bedoeling dat vrouwen na een miskraam gaan denken ‘dat het hieraan ligt’.

Een op de vier vrouwen heeft wel eens te maken met een miskraam. Een op de honderd vrouwen moet meerdere miskramen verwerken. Dit verdrietige gegeven staat op zich en kent uiteraard verschillende oorzaken. Het wel of niet doorslikken van zaad na orale seks is slechts een van de vele mogelijke mechanismen in het totale fenomeen.

 

Misverstanden rondom een miskraam

Dat er misverstanden en misvattingen rondom miskramen bestaan is helaas maar al te waar. lees er in dit artikel meer over.

Reageer op artikel:
Orale seks kan kans op miskraam verlagen
Sluiten