Redactie
Redactie Baby 7 jun 2019

Oma’s en opa’s: oppassen op kleinkinderen loont! En hoe!?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest die het effect van oppassen op (klein)kinderen door opa’s en oma’s onderzocht hebben. En wat blijkt? Het doet de gezondheid goed!

 

Minder kans op heftige hersenziekten

Zo is er het onderzoek van de Women’s Healthy Aging Study (Australië)* dat concludeert dat oma’s die regelmatig op kinderen passen minder kans hebben op Alzheimer, dementie of ander verminderd hersenfunctioneren. De sociale interactie tussen ouderen en kinderen zou het brein gezond houden.

 

Langer leven

Daarnaast is uit The Berlin Aging Study* gebleken dat opa’s en oma’s die oppassen gemiddeld ook nog eens vijf jaar langer leven. Oppassen houdt ouderen fysiek actief en het helpt stress te verlichten.

 

Voordelen voor kinderen

Niet alleen opa’s en oma’s hebben baat bij oppassen, ook de kleinkinderen worden er beter van. Het geeft ze extra stabiliteit, emotionele ondersteuning en het schept een sterke band.

 

Alles met mate

Kleine kanttekening: te vaak oppassen heeft juist averechts effect op de gezondheid en kan te stressvol zijn. Opa’s en oma’s die 1 (tot 2) dag(en) per week de zorg voor (klein)kinderen op zich nemen scoren het hoogst op de gezondheidsladder.

* Voor dit onderzoek zijn 186 vrouwen getest die in het voorstadium van de menopauze zitten (waarvan de meeste met kleinkinderen). Bron: NCBI
* Voor dit onderzoek zijn 500 mensen uit Berlijn van 70 jaar en ouder getest. Bron: EHBOnline

 

Hoe dan ook… grootouders, kinderen – en wijzelf als ouder ook – kunnen toch eigenlijk gewoon niet zonder? Dat blijkt maar weer uit de volgende artikelen:

Als je zelf kinderen hebt ga je je eigen ouders met terugwerkende kracht waarderen

Reageer op artikel:
Oma’s en opa’s: oppassen op kleinkinderen loont! En hoe!?
Sluiten