Nieuws 23 jul 2018 Redactie

Opa laat kindje huilend achter in snikhete auto

Baby in snikhete auto. Bron: Telegraaf.nl

 

Het gebeurt helaas toch echt nog steeds veel en veel te vaak: een kindje dat achtergelaten wordt in de auto terwijl buiten de mussen van het dak vallen.

Zo is ook te zien in bovenstaande link naar een filmpje van een opa uit Engeland (Bron: Telegraaf.nl), die even snel een boodschapje ging doen en zijn kleinkind achter liet in de auto. Gelukkig is het goed afgelopen en waren omstanders er snel bij, maar een paar minuutjes later en het was een kwestie van leven of dood geweest.

 

We kunnen niet goed genoeg waarschuwen, zeker met deze bizar lang aanhoudende, hoge temperaturen: laat nooit je kindje nooit, maar dan ook nooit achter in de auto!

Om je een idee te geven van hoe snel zoiets een dramatische wending kan krijgen:

  • Als het buiten 24°C is, dan is de temperatuur in de auto na 10 minuten al 34°C en na een half uur 43°C.
  • Als het buiten 30°C is, dan is de temperatuur in de auto na 10 minuten al 40°C en na een half uur 48°C.
  • Als het buiten 32°C is, dan is de temperatuur in de auto na 10 minuten al 43°C en na een half uur 48°C.

Als de lichaamstemperatuur boven de 42°C komt, dan gaan eiwitten in het bloed stollen. En dat kan vrij snel tot de dood leiden. Zeker bij kleine kinderen gaat dat extra snel omdat hun lichaamsoppervlakte zo klein is, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur extra snel kan stijgen.

Ofwel: al laat je je kind maar voor 10 minuten achter in de auto terwijl het buiten 32°C is, dan kan dat al het einde betekenen.

 

Dus lieve ouders, wees gewaarschuwd. Ook al is het soms nog zo verleidelijk te denken “Ik laat mijn kind maar héél even in de auto zitten, dan loop ik snel in en uit/van A naar B/doe ik even snel het boodschapje, etc…” omdat we allemaal weten dat snelle haastklusjes nou eenmaal makkelijker gaan zonder een kleine dreumes of peuter erbij: NIET DOEN!

Voor je het weet word je opgehouden door een lange rij voor de kassa, iemand die tegen je aan begint te praten, of wat dan ook, en verlies je de tijd uit het oog. Die ene minuut kan dus al fatale gevolgen hebben!

Dan toch maar even die paar minuten oponthoud door samen met je kleine minimonster de auto uit te stappen voor lief nemen. Je zult jezelf dankbaar zijn.

 

En, misschien overbodig om te zeggen, maar we doen het toch. Zorg er altijd voor:

  • dat er voldoende ventilatie is tijdens de rit.
  • dat je voldoende water of ander vocht bij de hand hebt.
  • dat je je kind bij warm weer altijd in lekker zittende, luchtige, katoenen, linnen of bamboe-kleding kleedt, en kleed hem in niet teveel lagen (één laagje is voldoende).
  • dat je kind niet in het directe zonlicht zit.

Better safe than sorry!

 

Reageer op artikel:
Opa laat kindje huilend achter in snikhete auto
Sluiten