Nipt test

Vanaf deze maand wordt de NIPT-test gedeeltelijk vergoed. Niet via je basisverzekering, maar via een subsidieregeling. Er wordt een eigen betaling van € 175,- gevraagd.

De combinatietest is ongeveer gelijk qua kosten en die moest de zwangere vrouw voorheen ook al betalen.

De combinatietest is zoals je misschien wel weet een kansberekening en de NIPT is heel erg betrouwbaar en geeft je uitslag over 3 afwijkingen, namelijk: Downsyndroom 99%, Edwardssyndroom 97%, Patausyndroom 92%. Er zijn dus een heel aantal afwijkingen die ook met deze test niet kunnen worden aangetoond.

In mijn tijd was deze test er nog niet, althans mijn man en ik waren er niet van op de hoogte. Ik ben blij voor de zwangere vrouw anno 2017. Ik zal je uitleggen waarom. Als je dus nu dus te horen krijgt dat je kindje in je buik het syndroom van Down heeft, weet je dit zeker zonder dat je na die kansberekening van de combinatietest een vlokkentest of vruchtwaterpunctie hoeft te doen met alle risico’s van dien (kans op miskraam etc). De stressmomenten zijn korter en minder vaak.

Maar wil je die NIPT test doen? Of is bij jou een kindje met het syndroom van Down welkom? En bij je man? Gaat iedereen deze test nu doen omdat hij zo betaalbaar is? En wat is daar dan het gevolg van? Betekent dat dan er over een aantal jaar in Nederland niemand meer rondloopt met het syndroom van Down?

Reageer op artikel:
Nipt test
Sluiten