Niets mis met schelden of vloeken waar je kind bij is

Niets mis met een goede scheld- of vloeksessie waar je kind bij is.

 

Als de wetenschap het zegt…

Wat een opluchting. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat af en toe vloeken of schelden waar kinderen bij zijn helemaal zo slecht nog niet is. Beter nog: er zitten zelfs ook goede kanten aan.

Een hele opluchting voor mij als moeder die helaas niet altijd een rem op haar mond heeft. En dan heb ik het niet over verdekte woorden als “chips” of ‘”tuk”. Die vloeken gewoon niet lekker en dekken ook totaal niet de lading. Dus mogen wat mij betreft niet eens vloekwoorden genoemd worden. Ik heb het ‘gewoon’ over de ouderwetse, lekker bekkende, stoom afblazende “fuck”, “fucker”, “godnaaiendekutju”, “sneue eikel”, “klotekutgedoe”, etc…

 

Gênant maar waar

Ja, gênant, ik weet ‘t, maar ik beken eerlijk.

Ik vloek tijdens het koken, als er een spetter bakvet op mijn hand landt terwijl mijn hulp-kok van 7 jaar naast me komkommer in stukjes staat te snijden. Ik scheld in het verkeer, terwijl mijn kinderen op de achterbank zitten.

 

Het lucht zo op

Ik ben er absoluut niet trots op, verre van, maar het lucht altijd zo lekker op. De primaire, heftigste frustratie is er dan meteen af. Weliswaar per direct gevolgd door mijn schuldgevoel naar mijn kinderen toe en het gevoel een ontaarde moeder te zijn. Dus meteen op de vloek of het scheldwoord volgt mijn verontschuldiging. Én een preek, dat het echt héél slecht is wat mama net heeft gezegd en dat zij mijn woorden nóóit mogen herhalen.

 

Positieve punten

Dat besef hebbende, blijkt mijn enorme schuldgevoel niet eens zo nodig, want het is tijd de positieve punten van een goede vloekpartij of scheldwoord eens aan te stippen. Nota bene afkomstige uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken!

  • Okay, kinderen kopiëren gedrag van hun ouders dus ja, ook dingen als vloeken en schelden. Dat is natuurlijk dé reden die vaak gegeven wordt waarom schelden en vloeken níet goed is met kinderen in de buurt. Maar wist je ook dat uit onderzoek is gebleken dat mensen (dus ook kinderen) die schelden vaak bovengemiddeld intelligent zijn? Het is een teken dat die mensen beschikken over een woordenschat die rijk is aan emoties.
  • Het is bewezen dat schelden en vloeken op positieve wijze bijdraagt aan het goed omgaan met frustraties en stress en het maakt een mens veerkrachtig.
  • Schelden of vloeken kan letterlijk pijn verlichten. Dus mocht een kind vloeken na een koprol van de bank met harde landing op de grond, dan dient het dus een pijnverlichtend doel.
  • Nog een niet te onderschatten positieve bijwerking van schelden en vloeken: het creëert een gevoel van saamhorigheid en solidariteit.
  • Deze vind ik persoonlijk een beetje raar, maar aangezien ook dit uit onderzoek is gebleken toch het vermelden waard: mannen en vrouwen schijnen het aantrekkelijk te vinden als het andere geslacht vloekt of scheldt. Belangrijke voorwaarde hierbij: de schelpartij moet wel een gegronde reden hebben.
  • Soms is een vloekwoord gewoon nodig om extra lading en kracht te geven aan een boodschap. Eén keer “Hang godverdomme je jas op” of “Dat vind ik verdorie niet leuk” komt toch duidelijker binnen dan duizend keer “Hang je jas op” of “Of dat vind ik niet leuk”.
  • Onderzoek wijst tevens uit dat schelden een teken is van eerlijkheid. En leren we onze kinderen niet dat eerlijkheid altijd het langst duurt?

 

Kanttekening

Alle positieve punten op een rijtje zit er natuurlijk wel een kanttekening aan al deze goede kanten van vloeken en schelden met kinderen in de buurt. Kinderen nemen dit gedrag over en de crux zit ‘m in je kind op de juiste manier leren schelden en vloeken, aldus onderzoek. Schelden en vloeken is nou eenmaal menselijk en onvermijdelijk, maar je moet je kind wel aanleren dat het effectief moet schelden en vloeken. Het moet in de juiste context passen, het moet een empathische grondslag hebben en het mag absoluut niet kwetsend zijn en specifiek op een persoon gericht zijn. Het moet een uitingsmiddel zijn, maar het mag dus zeer zeker niet kwetsend zijn.

 

Lees ook: toen het kopieergedrag (inzake vloeken) van mijn jongste even niet zo goed uitkwam.

 

De foutste quotes van kersverse vaders (… allemaal uit het leven gegrepen)

Reageer op artikel:
Niets mis met schelden of vloeken waar je kind bij is
Sluiten