Redactie
Redactie Baby 25 feb 2019

Na tal van IVF pogingen toch natuurlijk zwanger

Na tal van IVF pogingen toch natuurlijk zwanger

Wanneer je na een heleboel IVF pogingen, miskramen en nog veel meer narigheid toch spontaan zwanger raakt, sta je wel even te kijken.

Niemand kwetsen

Beste allemaal,

Voordat ik aan dit verhaal begin, wil ik graag duidelijk maken dat ik met deze brief helemaal niemand wil kwetsen. Ik weet zelf maar al te goed hoe pijnlijk het is wanneer zwanger worden een lastige weg is en wanneer andere mensen soort ‘opscheppen’ over hoe makkelijk het bij hen ging. Vandaar.. deze brief is meer een blijk van verbazing en misschien ook wel het geven van hoop aan mensen die het niet meer zien zitten.

Dochter van 15 maanden

Wij hebben een dochter van nu 15 maanden oud waar we heel veel voor hebben gedaan. Voor mensen die ook niet op een natuurlijke weg zwanger zijn geraakt is het misschien herkenbaar. Veel miskramen,  veel IUI, ICSI en IVF behandelingen en bijna allemaal zonder succes. Na zes jaar gebeurde het dan eindelijk: een positieve zwangerschapstest en negen maanden later een prachtige dochter. De zwangerschap was een grote ramp en de bevalling nog veel erger.

We laten het bij een kind

Na alles wat we hebben moeten doorstaan was het voor Jeroen en mij volledig duidelijk: we laten het bij dit kindje. We moeten blij zijn dat het gelukt is en ook al hadden we ooit een wens voor een groter gezin, het is goed zo en soms moet je blij zijn met wat je wel hebt en niet met wat je niet hebt.

Moe, misselijk en hoofdpijn

Na alle jaren met hormonen, wilde ik even helemaal niks meer in mijn lijf. Geen pil, niks. Een pil leek me ook vrij overbodig met mijn verleden, maar toch heb ik het even overwogen omdat mijn menstruatie zo heftig en onregelmatig was. Maar ik nam niks. Even alles reinigen (voor mijn gevoel). Totdat ik me slecht gingen voelen, zo moe, zo misselijk en zelfs een beetje depri. Het lukte me niet om naar werk te gaan, zo moe was ik. Na een week vroeg Jeroen of ik niet zwanger was. Ik vond dit een hele rare opmerking en werd er zelfs een beetje boos van. Maar toch bleef zijn opmerking hangen. Ik had nog een paar testen liggen van voor de zwangerschap van mijn dochter en besloot er een gokje aan te wagen. De kans was natuurlijk bijna gelijk aan nul, maar toch… twee hele dikke strepen…. ik ben zwanger.

Eerlijk over IVF?

Ongelooflijk

Je begrijp dat dit bijna niet te geloven is voor twee mensen die jarenlang in een fertiliteit traject hebben gezeten, die alle spuiten en hormonen kennen. Die sperma in een potje moeten doen en vervolgens horen dat het weer niet is gelukt. Dat wij – die geen kinderen kunnen krijgen op een natuurlijke manier – zwanger zijn.

Het gekke is dat mensen er raar op reageren. Alsof we ons hebben aangesteld bij ons eerste kind. Mensen die zeggen dat het allemaal psychisch is. Rare reacties. Gelukkig trek ik me er niks van aan en zien wij het als een wondertje. Ons wondertje. Morgen ben ik 11 weken.

Groet,

O.

Schoonmoeder beledigd vanwege naam

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Na tal van IVF pogingen toch natuurlijk zwanger
Sluiten