Mijn zoon heeft een bril

Mijn kind heeft een bril

 

Een paar jaar geleden werd ik doorverwezen door het consultatiebureau naar de oogarts. Zie blog ‘ogentest onvoldoende’ hoe zoiets gaat. Op zich een gedoe, maar uiteindelijk ontzettend fijn dat het consultatiebureau daar op let en de mensen hun vak gelukkig serieus nemen. Ik ken genoeg kinderen die er doorheen geglipt zijn en nu alsnog een bril moeten, niet dat het dan ‘te laat’ is, maar je kunt je er wat bij voorstellen als een kind voor het eerst gaat lezen of sporten en niemand begrijpt wat er met hem ‘aan de hand is’…

Inmiddels heeft mijn zoon al een tijd een bril en het werkt echt! We gaan minimaal een keer per jaar op controle waarbij de oogarts soms met de oogdruppels werkt om te kijken of de glazen nog voldoen en een andere keer doet ze alleen de ‘kijktest’. Bij de kijktest mag mijn zoon zijn bril ophouden en krijgt hij daaroverheen de bril waarvan één oog is afgeplakt, zodoende meet de oogarts of de bril (nog) helpt. Hij heeft plus, dat betekent dat hij moeite zou kunnen hebben of krijgen met lezen, maar het betekent ook dat hij daar overheen kan groeien, wat bij min meestal niet het geval is. Inmiddels is hij volop letters aan het leren en ben ik zo trots als een pauw dat hij ziet dat er ‘dik’ en niet ‘pik’ staat.

Het behoud van de bril heeft nogal wat voeten in aarde gehad, en nog steeds. Nu hebben we met regelmaat een nieuw montuurtje aan moeten schaffen. Ik kan het mijn zoon niet kwalijk nemen, het is nu eenmaal een jongen en die zijn meestal niet zo netjes, maar die van ons is echt van het kaliber ‘oeps’. Het is even vervelend als het montuur breekt, want het is weer een extra klusje, maar het is ook kostbaar! En dan heb ik het nog niet over de glazen…die zijn helemaal duur. Gelukkig zijn wij goed verzekerd en krijgen we een keer per jaar nieuwe glazen (bril) vergoed. We komen er mee weg, ik moet eerlijk bekennen dat ik zijn bril afdoe bij het buiten spelen en gelukkig doen zijn juffen op school dat ook. De moeders waar hij speelt denken nog niet altijd mee (heel begrijpelijk) dus we zijn de bril ook met regelmaat kwijt geweest. Hij doet zijn bril namelijk ook wel eens even af en vergeet dan zelf waar dat ook al weer was…

 

Reageer op artikel:
Mijn zoon heeft een bril
Sluiten