Wat moet jouw kindje op welke leeftijd kunnen?

Kruipen

Veel kindjes komen na het rollen, zitten of welke andere gekke beweging ook in de kruipfase terecht. We zeggen veel kindjes, want sommige kinderen slaan deze fase volledig over en gaan direct door naar staan, tafellopen of echt lopen. En kruipen gaat ook niet per se (meteen) zoals je dat in eerste instantie voor je ziet: op handen en knieen soepel en recht vooruit van A naar B. Nee, de een zal tijgerend over de grond schuiven, de ander zal zich achteruit schuivend verplaatsen, je kunt het zo gek nog niet bedenken verschillende variaties zijn mogelijk. Hoe dan ook geldt: kunnen ze zichzelf in beweging krijgen, dan kun je het je niet meer veroorloven ze uit het oog te verliezen.

Hieronder de richtlijnen rond welke tijd een kindje ongeveer wat zal gaan doen. Houd in je achterhoofd dat het echt maar richtlijnen zijn, als jouw kind nog geen stap zet met 15 maanden hoeft dat niet te betekenen dat hij nooit een gouden plak zal halen bij de sprint op de Olympische Spelen. En andersom kan een kind zijn eerste stapjes al voor zijn eerste jaar zetten en later de grootste passieveling ever zijn. Het zegt echt niks, de een ontwikkelt zich sneller op het gebied van praten en de ander is sneller met zijn fysieke ontwikkeling, en een snelle ontwikkeling op allebei de gebieden is bijna niet mogelijk. Dus, laat je niet gek maken door moeders om je heen met hun zogenaamde briljante, nu al overgetalendeerde kinderen, ieder kind heeft zijn eigen tempo.

 

Richtlijnen van de belangrijke beweeg-mijlpalen:

Rollen, tijgeren, kruipen:

* rond 10 maanden: hij kan zich voortbewegen op handen en knieen

* rond 12 maanden: hij kan zich nu ook op zijn handjes en voetjes voortbewegen. Ze noemen het ook wel de olifantenloop

Lopen:

* rond 10 maanden: hij kan lopen als hij zich ergens aan vast houdt

* rond 11, 12, 13 maanden: hij kan lopen aan de hand van papa of mama

* rond 13, 14, 15 maanden: hij kan zelfstandig lopen

 

Wat kan je kindje ongeveer tussen 1,5 en 2 jaar?

* hij kan een trap op klimmen met een leuning

* hij kan zelf op een (laag)stoeltje gaan zitten

* een bal vooruit schoppen (vooral erg leuk voor de papa’s, maar schop hem vooral snel terug 😉

* van een laag afstapje stappen of (voorzichtig) springen

Wat kan je kindje ongeveer tussen 2 en 3 jaar?

* hij kan goed lopen, zowel voor- als achteruit

* hij kan rennen en tijdens het rennen van richting veranderen

* hij kan op z’n teentjes lopen, springen, klimmen en eventjes op 1 been staan

* hij kan een voorwerp in een bepaalde richting gooien

* hij kan op een driewieler of loopfiets rijden

* hij kan zelf eten met een lepel of een vork

* de fijne motoriek wordt steeds beter, puzzelen, schilderen of tekenen gaat ze steeds beter af

 

Wat kan je kindje ongeveer tussen de 3 en 4 jaar?

* hij kan een paar keer hinkelen

* hij kan een paar seconden op 1 been staan

* hij kan een koprol maken

* hij kan fietsen met zijwieltjes

Zoals net al even kort aangehaald, zijn er een heleboel verschillende kruipsoorten en meestal gaat hier het tijgeren aan vooraf: je baby schuift zichzelf voort over zijn buik. Na de buikschuiverfase komt meestal de kruipfase waarbij je niet raar op moet kijken als Jan-junior in het begin alleen nog maar achteruit kan kruipen. Op een dag ontdekt hij de fijne kneepjes en voor je het weet is hij in een paar seconden van je weg gekropen de wijde wereld in. Je hebt natuurlijk ook de billenschuivers – kinderen die zich letterlijk zittend op hun billen voortbewegen, deze fase kan in sommige gevallen nogal lang duren en vaak worden billenschuivers nooit meer echte kruipers. Billenschuiven ziet er altijd een beetje grappig of gek uit, maar uiteindelijk zullen ook deze kindjes lopend op 2 benen door het leven gaan.

Er wordt wel eens gezegd dat kruipen van belang zou zijn voor de ontwikkeling op latere leeftijd, sterker nog: niet kruipen wordt gelinkt aan dyslexie op latere leeftijd. Gelukkig wordt deze ‘kennis’ niet gesteund door wetenschappelijk onderzoek en er zijn ontelbaar zoveel kinderen die nooit gekropen hebben, die niet dyslectisch zijn en een hele normale ontwikkeling doormaken.

Hoe dan ook is het nog steeds niet echt de tijd voor de mooiste broeken of duurste maillots vanwege de enorme slijtage. Zodra Jan-junior het op een lopen zet kun je voor het mooiere spul gaan. Een heerlijk en trots moment voor vele ouders en tegelijkertijd een fase met nieuwe leermomenten vanwege de nieuwe gevaren. We noemen er een paar: het verkeer, de trap of de w.c. en noem zo maar op.

Reageer op artikel:
Wat moet jouw kindje op welke leeftijd kunnen?
Sluiten