Redactie
Redactie Nieuws 22 jan 2020

Meer seks als je in babytaal praat met partner

Vanmorgen kwamen  we een artikel tegen op www.telegraaf.nl dat stellen die onderling in zogenaamde babytaal met elkaar praten, meer seks met elkaar zouden hebben. Volgens een onderzoek door een seksuologe uit België zou praten in babytaal met je partner een teken zijn dat het nog goed zit in de relatie. Dus heb je zin in (meer) seks? Zet dan je hoge, gekke, lieve stemmetje op naar je partner en wie weet. Wat er nog wél bij vermeld wordt: gebruik dit taaltje niet in bed, dat werkt weer averechts.

Babytaal

Dat je als partners af en toe in babytaal naar elkaar moet praten om de relatie te houden kan dan wel zo zijn. Tegen je kind – en zelfs je baby – is het juist van belang om in ‘normale’ taal te praten. Praten in babytaal helpt niet mee aan de taalontwikkeling van je kind. Noemt jouw kind een auto een ‘vroeg-vroem’, dan is dat prima, maar ga dat zelf niet overnemen wanneer je met je kind communiceert. “Zullen we met papa in de vroeg-vroem gaan rijden?” is niet de manier.

Op dit moment zetten wij ons in samenwerking met de HEMA foundation voor de taalontwikkeling van kinderen tussen de nul en de vier jaar.

Top 8 aanwijsboekjes

MEER TIPS VOOR EEN GOEDE TAALONTWIKKELING

  • Benoem zo veel mogelijk: in de supermarkt, in de auto, als je aan het wandelen bent, tijdens het koken… Praat hardop in jezelf.
  • En als je televisie kijkt, kijk samen en let op wat voor programma’s er gekeken worden.
  • Als je kind op een schermpje zit, wil dat niet zeggen dat zijn IQ met 100 zakt, maar kies dan verantwoorde spelletjes uit, zoals… . Maar wees je ervan bewust dat spelletjes en beeldscherm je kind volledig kan opslokken.
  • Zet kinderliedjes op en zing samen mee.
  • Speel spelletjes samen zoals rijmen, ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’, doe woordenbingo, etc.
  • Stel de juiste (open) vragen.
  • En praat normaal! Geen ‘goegoegaga’ kinderpraat. Maar op normale toon. En niet in de 3epersoon enkelvoud praten als je hem of jezelf benoemt, maar gewoon ‘jij’ of ‘ik’. Maak goede, kloppende zinnen, gebruik veel woorden en begrippen, maar maak er ook weer geen ellenlange zin van.
  • Met stip op 1: Lees veel boekjes voor aan je kids.

Het voorlezen van baby voelboekjes lokt meer talige geluiden uit dan het spelen met poppen of speelgoed. 1-jarigen produceren bij deze activiteit meer klinker-tonen en meer combinaties van klinkers en medeklinkers. Dat komt zowel door de boekentaal als de interactie. Moeders reageren namelijk taliger op het talige gebrabbel van hun baby. Ze imiteren het ‘ba-ba’ of breiden het zelfs uit tot ‘bal’. Blijkbaar denken ze dat hun kind probeert te praten, en passen ze hun reactie daarop aan, om (bewust of onbewust) de taalontwikkeling te stimuleren

 

Lees ook:

#verdervertellen

Zo krijg je een goede band met je baby

 

Reageer op artikel:
Meer seks als je in babytaal praat met partner
Sluiten