Redactie
Redactie Baby 24 aug 2019

Onderzoek wijst uit dat er een luchtje zit aan vruchtbare vrouwen, en mannen ruiken dat

Onderzoek wijst uit dat mannen kunnen ruiken of een vrouw vruchtbaar is, zo claimen wetenschappers van de Universiteit van Zürich.

Onderzoek

Zwitserse wetenschappers vroegen een groep mannen om de lichaamsgeuren van vrouwen te boordelen. Deze groep vrouwen was eerder getest op hun niveaus van belangrijke vruchtbaarheidshormonen. De mannen waren het erover eens dat de meest aangename geuren werden afgegeven door vrouwen met de hoogste niveaus van oestrogeen. Oestrogeen reguleert de menstruatiecyclus en laat eieren rijpen in de eierstokken van een meisje wanneer ze de puberteit bereikt. Omdat dit hormoon een teken van vruchtbaarheid is, suggereren de bevindingen dat ‘lichaamsgeuren verband houden met vruchtbaareid, wat mannen kunnen voelen via geur’, aldus de onderzoekers.

Hormoongeurtjes zijn aantrekkelijk

Eerdere studies hebben aangetoond dat de geuren die door de hormonen van een vrouw worden geproduceerd, haar aantrekkelijker kunnen maken voor het andere geslacht. Het was alleen  onduidelijk in hoeverre dit een indicatie was van haar vruchtbaarheid. Om daar achter te komen, vroegen de onderzoekers mannen om de lichaamsgeuren van een groep vrouwen zonder vruchtbaarheidsproblemen te beoordelen. De betreffende vrouwen waren eerder getest op hun niveaus van de hormonen estradiol, progesteron, testosteron en cortisol.

Hormonen, hormonen, hormonen…

Estradiol is een van de vier ‘dominante’ oestrogeenhormonen die van nature bij vrouwen voorkomen. Progesteron onderhoudt het slijmvlies van de baarmoeder als voorbereiding op de bevestiging van een bevrucht ei. Dan testosteron… Hoewel dit hormoonlevel hoger is bij mannen, geeft het ook vrouwen hun zin in seks. Ten slotte werd naar cortisol, ‘het stresshormoon’, gekeken.

Uit de resultaten bleek dat alle mannen de geur van vrouwen met veel estradiol in hun speeksel het aantrekkelijkst vonden.

Conclusie wetenschappers

De volledige resultaten worden gepresenteerd op de 50 Years of Psychoneuroendocrinology-conferentie op zaterdag in Milaan. ‘Omdat estradiol- en progesteronspiegels van betekenis zijn voor reproductieve gezondheid en vruchtbaarheid, suggereren onderzoekers dat lichaamsgeuren verband houden met de reproductieve gezondheid van vrouwen, wat mannen kunnen voelen via geur’, aldus de auteurs.

Bron: Daily Mail

Ook interessant:

Wat heeft je haarkleur met vruchtbaarheid te maken?

Niet alleen de man verantwoordelijk voor geslachtsbepaling!

Welke voeding draagt ECHT bij aan de vruchtbaarheid (en welke niet)!

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit dat er een luchtje zit aan vruchtbare vrouwen, en mannen ruiken dat
Sluiten