Redactie
Redactie Baby 19 feb 2019

Loopstoel: wel of niet?

Loopstoel: wel of niet?

Het eerste levensjaar van je baby is natuurlijk er een met vallen en opstaan. Ze beginnen met rollen, dan voorzichtig tijgeren wat later overgaat in kruipen. Ze strekken zich op aan de tafel en zetten later wat voorzichtige stapjes. Zorg wel voor goede hoekbeschermers

 

Leren lopen

Sommige kindjes zijn er al echt aan toe om te gaan leren lopen, maar het wil ze nog niet lukken. Ze kunnen daar erg gefrustreerd van raken, want alles wat ze om zich heen zien willen ze aanraken, pakken of observeren. Een mogelijkheid om de kinderen wel al te kunnen laten bewegen, als ze dat zelf nog niet kunnen is een loopstoel. Alleen zijn de meningen over loopstoelen verdeeld. Sommige mensen zijn er ook echt tegen.

Wat is een loopstoel precies?

Een loopstoel, die ook wel een babywalker wordt genoemd is zo’n stoel met wieltjes eronder. Je kindje hangt er met zijn beentjes in en kan hiermee door de kamer crossen. Je hebt de loopstoeltjes in verschillende soorten, met muziekjes erop, speelgoedjes, van Woezel en Pip, van Nijntje, noem maar op.

Verboden

In Nederland mogen de loopstoeltjes gewoon verkocht en daardoor dus ook gebruikt worden, maar in sommige landen zijn ze verboden. Ze zouden een negatieve werking hebben op de motorische ontwikkeling van het kindje, maar ze zouden ook gevaarlijk zijn voor in huis. Er zouden ongelukken kunnen gebeuren.

Eigen ervaring

Bij mij hebben mijn kinderen wel gebruik gemaakt van een loopstoel, maar ik wist wel dat ze daar niet onbeperkt in mochten rondrijden, dus ik beperkte het toch een half uur per dag. Of dat alsnog te veel is, weet ik niet, maar zoals het er nu uitziet zijn mijn kinderen er best normaal uit gekomen. Ik bleef er wel altijd bij, want de kinderen kunnen met de loopstoel ‘ineens’ bij dingen waar ze eerder niet bij konden. Zo trok mijn dochter een keer bijna een plant van een tafel die wat hoger staat.

Regels voor de loopstoeltjes

Wil je graag een loopstoel kopen voor je kind, zorg er dan voor dan hij voldoet aan de norm (NEN-EN 1273: 2005), zoals deze loopstoel van Chicco. Gebruik de stoel pas vanaf 8 maanden en alleen als ze al goed zelfstandig kunnen zitten.

Blijf er altijd bij en laat je kindje er niet langer dan 20 minuten in zitten. En niet geheel onbelangrijk: zit je kop thee of koffie extragoog en veilig, want voor je het weet heeft je kindje hem te pakken.

Kokend water over mijn kindje

 

Reageer op artikel:
Loopstoel: wel of niet?
Sluiten