Redactie
Redactie Baby 4 okt 2019

3 doden en 1 miskraam in Nederland door listeria-besmette vleeswaren!

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezig met een grootscheepse terugroepactie van vleeswaren. Dit omdat bekend is geworden dat in de afgelopen 2 jaar 20 mensen via vleeswaren besmet zijn geraakt met de listeriabacterie. Van deze groep zijn 3 mensen overleden en 1 vrouw heeft een miskraam gekregen als gevolg van de besmetting.

 

Offerman

Het gaat om precies te zijn om de vleeswaren van producent Offerman. Offerman levert vleeswaren aan supermarkten Aldi, Jumbo, Sligro, Bidfood en Versunie. In principe zijn alle besmette vleeswaren al uit de schappen gehaald en teruggeroepen en kan dat wat nog in de schappen ligt zonder angst geconsumeerd worden.

De fabriek van Offerman in inmiddels gesloten totdat uit controle blijkt dat de vleeswarenverwerking weer 100% veilig is.

 

Wat is Listeria?

De listeriabacterie veroorzaakt de infectieziekte listeriose. De bacterie zit meestal in voedsel, kan in kattenuitwerpselen zitten, maar kan bijvoorbeeld ook in water zitten. In Nederland komt de bacterie-besmetting gelukkig maar weinig voor.

Mocht iemand al besmet raken, dan hoeft dat niet eens catastrofale gevolgen te hebben. Mensen zonder gezondheidsklachten krijgen in geval van een besmetting hooguit lichte griep- of buikgriepverschijnselen. Echte jonkies, bejaarden, zwangere vrouwen (of eigenlijk de foetus) en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen alleen wel zwaar getroffen worden door de listeria-bacterie. Ze kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. En een zwangere vrouwen zal er zelf misschien niet eens zoveel last van ondervinden, maar een ongeboren kindje weldegelijk. Die kan overlijden, ernstig ziek worden of te vroeg geboren worden.

 

Wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Met name groente moet goed gewassen of gespoeld worden. Maar ook kan de bacterie voorkomen in rauw-melkse kazen (ongepasteuriseerde kaas) of in rauw vlees.

Kattenbak verschonen? Was dan je handen goed na het schoonmaken!

 

Ook de moeite waard:

Ons baby’tje heeft de zwangerschap door het CMV-virus niet gered

Hij is er weer: de griepperiode. Wat doe je als jouw kindje griep krijgt? Lees het hier.

Reageer op artikel:
3 doden en 1 miskraam in Nederland door listeria-besmette vleeswaren!
Sluiten