Liefde overwint.

Liefde overwint.

Ik ging onderweg naar een stel dat thuiskwam uit het ziekenhuis. Ze kregen die middag ervoor hun eerste kind, een dochter. De bevalling was zwaar geweest.

Toen vader Gertjan mij met een vermoeid gezicht maar met stralende ogen binnenliet in de slaapkamer zag ik haar zitten: Lina. Hoewel ze blosjes van de adrenaline had zag ik aan haar onderuitgezakte houding hoe ze zich heimelijk voelde. ‘Alsof je overreden bent door een vrachtwagen’, zoals in de leuk bedoelde zwangerschapsboeken staat omschreven.

Lina had in haar armen een bundeltje doeken met een kuifje zwarte haartjes er bovenuit: Pip.

Lina vertelde mij later die middag dat ze het allemaal nog maar onwerkelijk vond. Haar buik weg, de beweginkjes weg. Ja, behalve die van haar rommelende darmen dan.

De dag erna sloeg de vermoeidheid duidelijk toe. Het borstvoeden lukte nog niet goed, Pip had uren alleen maar bij haar of bij Gertjan willen liggen en de hechtingen deden pijn. Ik zette een pot thee en ging eens rustig bij Lina aan haar bed zitten. Het duurde niet lang voor de tranen vloeiden: Lina was bang dat ze niet van haar dochtertje kon houden. ‘Want’, huilde ze, ‘mijn vader is ook zo maar weg gegaan toen ik vier was…’

24 uur met.. kraamverzorgster Mireille

Een volgende dag brak aan. De borstvoeding wilde nog niet echt op gang komen. Gertjan was een kolfapparaat aan het halen. Lina had tegen mij gezegd dat ik Pip mocht badderen, dan zou zij wel kijken. Lina zat in een lekkere stoel toen ik Pip waste op de commode en ze kwam wat op een afstandje staan kijken, terwijl haar dochtertje verwonderd rondkeek in het warme water en haar beentjes strekte. Lina merkte op dat Pip best lange haartjes had, die als een waaier om haar hoofdje dreven.

Op dat moment, bij het horen van haar mama’s stem die gedempt werd door het water, draaide het kleine meisje haar hoofdje richting het stemgeluid en bewoog haar lijfje dichter naar haar mama. Ik wees Lina op wat er gebeurde. Lina keek me aan en brak. Ze huilde en huilde. Ze zei dat ze de liefde binnen voelde stromen bij het besef dat haar dochter haar met haar hele lijfje kende en wilde voelen.

Die week hebben we veel gesproken over Lina’s gemis, en samen met de verloskundige en huisarts zou er hulp geregeld worden voor de verwerking. De kolf is nauwelijks nodig geweest. De spanning was uit Lina’s lijf en hoofd, en dit was wat nodig was om de melk te laten stromen.

Liefde overwint…

Mireille Zijderveld-Jonkman

www.mireillekraamzorg.nl

Reageer op artikel:
Liefde overwint.
Sluiten