Redactie
Redactie Baby 2 apr 2019

Wat zegt de lengte van de piemel van je baby over zijn volwassen piemellengte?

Je zult het misschien niet geloven, maar regelmatig krijgen we dezelfde vraag van bezorgde moeders: wat zegt de lengte van de piemel van hun baby-zoontje over het eindresultaat? 

 

2 soorten moeders

We kunnen bij deze vraag twee soorten moeders onderscheiden (of moeten we zeggen: 2 soorten baby-piemels?):

  1. Moeders die bezorgd zijn omdat hun zoontje echt een mini-exemplaar lijkt te hebben
  2. Moeders die bezorgd zijn omdat hun zoontje een stuk slaghout tussen zijn benen heeft zwengelen

Eerlijk is eerlijk: ook wij hebben zoons en ook wij vragen ons wel eens af hoe de piemels van onze jongetjes er in volwassen toestand uit komen te zien. Want als we toch eerlijk zijn met elkaar: het is niet geheel onbelangrijk voor later, toch?

 

Zegt de baby-lengte iets?

Terug naar de vraag: wat zegt de lengte van de piemel van een baby over de eindlengte? Daar kunnen we kort en krachtig op antwoorden: helemaal niets.

Er zijn jongetjes die tot hun 12e levensjaar met een piemeltje rondlopen zo klein als een duimnagel, die vervolgens in een half jaar uitgroeit tot een apparaat van mega-formaat. Het serieuze volwassen werk zeg maar (inclusief haargroei en hangballen waar je ‘U’ tegen zegt). En er zijn jongetjes die nog geen letter kunnen praten, maar wel al een Schwanz van 8 cm tussen hun beetjes hebben bungelen, die hooguit nog 2cm groeit tijdens de pubertijd.

Er valt geen pijl op te trekken dus.

 

Bloedpiemels en vleespiemels

Het gaat ook niet zozeer om de lengte van een piemel in slappe toestand. Veelzeggender is de lengte van de piemel in stijve toestand. Daar kan namelijk behoorlijk verschil in zitten. Ja, zelfs bij die kleintjes al.

Je hebt vleespiemels: die veranderen in erectie niet zo gek veel in lengte. En je hebt bloedpiemels. Die maken een gehele transformatie door wanneer ze opgewonden raken en kunnen zomaar heel wat centimeters de lucht in schieten in stijve toestand.

Bloedpiemel of vleespiemel: het allerbelangrijkste is als hij maar werkt. En dat is gelukkig (bijna) altijd het geval.

 

Micropenis

En dan heb je nog de Micropenis. Een Micropenis is het gevolg van een defect dat ontstaat na de 14e zwangerschapsweek. Dat moet je als ouder wel serieus nemen. Een micropenis is een piemel waarvan ‘de gemeten penislengte meer dan 2,5 standaarddeviatie onder het gemiddelde voor de leeftijd ligt’. Dat zegt een leek nog niet zoveel vrezen we. Bij een pasgeborene zou dat overeen komen met een piemellengte van minder dan 2 cm. Wat eigenlijk ook paniek om niets kan geven, want de echte lengte van een piemel laat zich niet altijd even makkelijk zien of meten. Zeker bij chubby baby’s (ook bij volwassen mannen trouwens) kan een deel van de piemellengte een soort van ‘in’ de buikwand liggen en is dus niet zichtbaar voor het blote oog. Zo kan je al snel denken ‘Help, micropenis!’ terwijl er in feite niets aan de hand is.

Mocht je je toch zorgen maken, klop dan gewoon even bij het consultatiebureau of de huisarts aan. Zij kunnen je zorgen vast in no time wegnemen (en in het ergste geval stappen ondernemen om lengte te creëren). Weet wel: slechts 2,28% van de mannen heeft een uitzonderlijk klein geslachstdeel, dus laat je niet snel gek maken. Overigens heeft min of meer hetzelfde percentage een uitzonderlijk grote piemel, dus ook wat dat betreft is er niet snel reden tot ‘paniek’.

 

Een ontstoken piemeltje is wel iets waar je wellicht alert op moet zijn en aandacht aan kunt schenken. Het kan namelijk behoorlijk pijnlijk zijn. Daarover hier meer: eerste hulp bij een ontstoken piemeltje.

Wil je meer lezen over wat bepaalde lichaamskenmerken van je kind kunnen zeggen? Lees dan ook:

Wat zegt de lengte van de wijsvinger van je kind over zijn karakter?

 

Reageer op artikel:
Wat zegt de lengte van de piemel van je baby over zijn volwassen piemellengte?
Sluiten