Het leukste én super leerzame speelgoed voor 1 tot 4-jarigen!

Heel wat uren van mijn leven zitten in het spelen met Lego. Wat zeg ik, dagen. Weken durf ik eigenlijk wel te stellen, of misschien zelfs wel maanden.

 

Vroeger…

Vroeger, in de vorige eeuw ☺, speelde ik zelf al graag met Lego. Toen hadden ze nog niet de spectaculaire pakketten die ze nu hebben, maar ik vond het evengoed heerlijk om bijvoorbeeld mijn droomhuis te bouwen met die rechttoe-rechtaan blokjes. Alleen al het graaien in de bak vol Lego-blokjes op zoek naar dat ene speciale blokje vond ik heerlijk rustgevend, het had bijna een therapeutische werking.

 

Nu

Nog steeds eigenlijk. Want met de komst van mijn kinderen begon het feest weer van voor af aan.

Eerst met Duplo. Torens bouwen, tot en met. Het mooiste vonden ze het wanneer ik torens bouwde die boven mijzelf uittorenden (eerlijk is eerlijk, ik vond het ook meer dan vermakelijk), en om die dan vervolgens, als het nèt klaar was, in één ram omver te gooien (dat vond ik dan weer wat minder).

De liefde voor de kleurige blokjes is gelukkig niet bij Duplo opgehouden. Na Duplo volgde Lego. Hele treinen hebben we samen in elkaar gezet, vliegtuigen gebouwd, schepen geconstrueerd, Ninjago-pakketten in elkaar gezet, eigen (al zeg ik het zelf) hoogstaande architectonische bouwwerken gerealiseerd. Heerlijk.

 

Fantasie en creativiteit

Nou moet ik zeggen dat mijn kinderen niet zo goed zijn in het heel houden van hun bouwpakketten, en van de bijbehorende instructieboekjes sneuvelt ook nog wel eens een pagina (of meerdere). Wat ik dan in eerste instantie heel erg zonde vind, maar al vrij snel kan loslaten als ik zie hoe hun fantasie en creativiteit de vrije hand krijgt, wat dan weer resulteert in hele mooie bouwwerken zoals een giga-robot of een ruimtevaartstation.

 

Het goede van Lego en Duplo

En weet je wat het allerleukste is? Duplo of Lego is niet alleen maar heel vermakelijk, het is ook nog eens super goed voor de ontwikkeling van een kind. Niet alleen dus een leuk tijdverdrijf, maar ook:

Boost

een ware boost voor de creativiteit en een stimulans voor de geest en de fantasie. Het schijnt dat kinderen die veel creatief bezig zijn en hun fantasie lekker los laten gaan zich ontwikkelen tot innovatieve, flexibele mensen. Dat klinkt alvast goed!

Probleemoplossend denken

een manier om probleemoplossend te leren denken. Door verschillende bouwconstructies uit te proberen, leren ze wat het beste werkt en leren ze oplossingen te vinden voor problemen.

Sociale vaardigheden

Een middel om sociale vaardigheden te leren. Of ze nou in hun eentje spelen of samen met iemand. Dankzij de bijhorende Lego-poppetjes komen ze in verschillende rollenspellen terecht en leren zo meer over zichzelf maar ook over wat je van anderen kunt verwachten. Zo heb je de politieagent, de brandweerman, de boef, de coureur, de treinreiziger en de machinist, de campinggast, buitenaardse wezens, dino’s, allerlei andere soorten dieren, etc, etc… En niet alleen dat. Bij het in elkaar zetten van een bouwwerk, moet ook overlegd worden en soms zullen ze het eens moeten worden met elkaar (net het echte leven ☺). Het kan allemaal helpen bij het zoeken naar en vormen van een eigen identiteit en begrip voor eigen gevoelens, maar vooral ook begrip voor andere mensen, dieren en wezens en hun gevoelens.

Motoriek

Een hulpmiddel bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Voor kleine kinderen is dat stapelen van die blokken nog best een pittig klusje. Soms lukt het net niet de blokjes precies op elkaar te krijgen en in elkaar te laten passen en is het een gepriegel, met frustratie als extraatje. Maar ook dat is alleen maar goed, want je kind leert doorzetten, de oog-hand-coördinatie wordt gestimuleerd, en als het uiteindelijk dan lukt en ze hebben iets moois in elkaar gezet, dan wordt dat beloond met een portie zelfvertrouwen.

Instructies

een manier om te leren om te gaan met instructies. Willen ze een bouwpakket goed in elkaar zetten zullen ze alle instructies stap voor stap moeten volgen. Ze moeten goed kijken en de juiste blokjes bij elkaar zien te vinden. De tekeningen in combinatie met het bouwen ontwikkelt het ruimtelijk inzicht.

Concentratievermogen

een stimulans voor het concentratievermogen. Een bouwwerk in elkaar zetten vergt wat tijd en aandacht. Als je niet goed kijkt of oplet, kan het zomaar fout aflopen met de constructie. Het concentratievermogen wordt op een leuke, speelse manier uitgedaagd.

Quality time

tot slot: een perfecte manier om op een leuke, relaxte wijze quality time met papa, mama, opa of oma, een vriendje of vriendinnetje door te brengen.

 

Voor jong en ouder

Er is Lego voor jong en oud, voor jongens en meisjes, in alle soorten, maten en vormen. We hebben voor de allerkleinsten en de net iets meer gevorderden de leukste Duplo en Lego pakketten op een rijtje gezet.

Duplo voor de allerkleinsten (1,5 tot 3 jaar).

Zijn of haar allereerste Lego-pakket! Deze vrolijk gekleurde set bevat stenen met een opdruk aan beide zijden, een propeller en bouwkaartjes voor inspiratie. Er kan van alles mee worden gebouwd zoals een vliegtuig, een boot, een huis en noem maar op! DUPLO-stenen speciaal ontwikkeld voor leuk en veilig gebruik voor kleine handjes. Koop mij via deze link

Duplo trein (1,5 tot 3 jaar).

Leren ze ook nog eens spelenderwijs over getallen en cijfers! Koop mij via deze link

Duplo, alles-in-één-groene-doos (1,5 tot 5 jaar).

Een doos vol speelplezier! Koop mij via deze link

Duplo wintervakantie van de Kerstman (2 tot 5 jaar).

Hoe leuk is deze Kerstuitgave? Zo breng je je kindje meteen in de juiste sfeer met Kerst. Koop mij via deze link

Duplo Disney Cars (2 tot 5 jaar).

Voor alle Cars-fans! Radiotor Springs in je eigen huis. Koop mij via deze link

Duplo Disney Belle’s theekransje (2 tot 5 jaar).

Wie wil er nou geen thee drinken in Belle’s paleisje? Koop mij via deze link

Lego Juniors Anna en Elsa’s bevroren ijsspeeltuin (4 tot 7 jaar).

Beleef winterse avonturen in de magische ijspeeltuin. Koop mij via deze link

Lego Juniors brandweerkoffer (4 tot 7 jaar).

Alle brandweereenheden melden: er is brand! Koop mij via deze link

Lego Juniors Mia’s biologische voedselmarkt (4 tot 7 jaar).

Help Mia en haar overheerlijke biologische hapjes te verkopen. Gezellig samen in haar foodtruck. Koop mij via deze link

Lego Juniors T-rex ontsnapping (4 tot 7 jaar).

Help! De dino is ontsnapt! Koop mij via deze link

Lego Juniors Politie-achtervolging (4 tot 7 jaar).

De Lego-politie kan wel een extra handje gebruiken! Koop mij via deze link

Lego Juniors City Central Luchthaven (4 tot 7 jaar).

Altijd spanning en sensatie op het vliegveld. De vakantie begint al een beetje op de luchthaven. Koop mij via deze link

Wat eigenlijk ook niet mag ontbreken in een gezin met jonge kinderen? Een mand vol verkleedkleding. Lees hier waarom dat zo goed is!

Reageer op artikel:
Het leukste én super leerzame speelgoed voor 1 tot 4-jarigen!
Sluiten