Redactie
Redactie Wist je dat... 13 jan 2019

De langste bevalling ooit

De langste bevalling ooit duurde ietsiepietsie langer dan de gemiddelde bevalling. Gemiddeld duurt een bevalling zo’n 13 uur (bij een eerste kindje). Dat is een gemiddelde hè: dus de een doet er 4 uur over en de ander 22 uur… of ergens hier tussenin. 

Joanna Krzysztonek (31 jaar) uit Polen zou er voor getekend hebben. Haar bevalling was niet na 13 uur voorbij, zelfs niet na 75 uur, zij heeft een bevalling van 75 dagen moeten doorstaan. VIJFENZEVENTIG DAGEN!?

Joanna was in blijde verachting van een drieling toen zij plotseling met 21 weken zwangerschap weeën kreeg. Helaas heeft toen een van de drieling het niet mogen redden. Om de andere twee wel veilig in de baarmoeder te houden en om de weeën te stoppen (of in ieder geval af te remmen) kreeg Joanna niet alleen weeënremmers, maar werd haar door de artsen ook aangeraden om 24/7 in bed te blijven liggen, met haar benen hoger dan haar hoofd.

Joanna had er alles voor over om haar twee kindjes veilig ter wereld te brengen en heeft zodoende 75 dagen lang met haar benen omhoog in bed gelegen. Zoals Joanne zelf zegt: “Erg comfortabel was het niet, maar de verpleegkundigen hebben me er doorheen gesleept. Zonder hen was het me niet gelukt”. De verpleegkundigen hebben haar niet alleen medisch gezien bijgestaan, maar ook mentaal. Ze hebben haar peptalks gegeven, gevoed, gewassen, getroost, etc.

Na 31 weken vonden de artsen het verantwoord genoeg om de twee kindjes ter wereld te laten komen, dus in de 32e week van Joanna’s zwangerschap zagen Ignacy en Iga het levenslicht. Ze hebben nog even in de couveuse gelegen, maar mochten al vrij snel naar huis en het is nu een gezonde, happy tweeling.

Wat een bewondering hebben bij voor Joanna! Ignacy en Iga boffen maar met zo’n moeder die letterlijk voor haar kinderen op haar kop gaat staan.

 

Ben je ook benieuwd naar de langste zwangerschap ooit? Lees het hier.

 

Reageer op artikel:
De langste bevalling ooit
Sluiten