Krentenbaard

Krentenbaard

De naam is al ongeveer even onsmakelijk als dat krentenbaard is. Maar helaas ontkomen kindjes er bijna niet aan. Lees hier hoe je moet handelen, want wanneer je er op tijd bij bent en goed handelt, is het nog te doen.

Impetigo, in de volksmond krentenbaard genoemd, wordt veroorzaakt door een oppervlakkige infectie van de huid door bepaalde bacteriën. Het begint meestal rondom een eczeemplekje, muggenbult of schaafwond. Er ontstaan bultjesen blaasjes die pusgeel worden en uiteindelijk in gele korsten veranderen. Ze kunnen jeuken of zelfs pijn doen. Krentenbaard is dol op een warme en vochtige omgeving, slechte hygiëne, ondervoeding, te kleine behuizing, overbevolking en slechte sociale omstandigheden. Met de meeste factoren hebben we in Nederland gelukkig meestal niet te maken, maar omdat krentenbaard zo besmettelijk is, kan iemand het makkelijk meenemen naar Nederland vanuit het buitenland, waar de genoemde factoren in bepaalde landen nu eenmaal vaker voorkomen. Als je denkt dat je kind besmet is met deze bacterie, ga dan even langs bij je huisarts.Hij of zij kan een antibioticumzalf voorschrijven, of als het echt grote, ernstige plekken zijn een orale antibioticakuur.

 

Wat te doen, behalve niet eraan pulken (dat geldt ook voor de mama’s!)?

  • Was steeds goed je handen, helemaal als je een zalf bij je kind hebt opgedaan.
  • Laat hem zelf ook vaak zijn handen wassen met desinfecterende zeep.
  • Week de korsten eventueel los met een olie- of zeezoutbad.
  • Maar doe je kinderen in ieder geval nooit samen in bad!
  • Gebruik niet dezelfde handdoekals je kind en pak iedere dag een schone.
  • Zorg dat je kind zo min mogelijk aan de korsten krabt.
  • Hou ieders nagels kort.

 

Vroeger werden kinderen met krentenbaard geweerd op de crèche en op school, maar tegenwoordig mag je kind er gewoon naartoe. Meld het dan wel even bij de leidster/juf.

Wat te doen bij een bloedneus

Reageer op artikel:
Krentenbaard
Sluiten