Kraamverzorgende Jasmijn vertelt. Deze keer is het thema ‘aanpassen’.

Aanpassen

 

Bij binnenkomst van de kraamverzorgster wordt niet alleen de kraamverzorgster “gescand” door het gezin, andersom gebeurt precies hetzelfde. Ook al wil ik niet oordelen, binnen een paar seconden heb ik door in wat voor gezin ik ben. De inrichting, is het netjes of rommelig, welke krant ligt er, wat hangt er aan de muur, staan er boeken in de kast en zo  ja ‘welke?’, de cd-collectie… Alles zegt wat over mensen. Ik heb altijd wat moeite met de mensen met altaartjes in huis, wierook en etherische oliën. Dat zegt natuurlijk meer over mij dan over die mensen. Maar het vraagt nogal wat aanpassingsvermogen van ons. En ik heb erg moeten leren om mijn grenzen te bewaken. Veel gezinnen zien ons – gelukkig – niet als visite. Maar dat betekent ook dat er niet altijd rekening wordt gehouden met ons. Ik vind het bijvoorbeeld niet prettig de hele dag te moeten werken in een omgeving waar heel hard muziek gedraaid wordt. Of waar de verwarming maar op 18 graden staat. Ja, de kraamvrouw ligt lekker onder een dekbed, maar ik niet. Tegenwoordig geef ik ook aan als ik iets niet prettig vind, maar vroeger durfde ik dat niet. Ook geuren zijn erg bepalend. Kom ik in een gezin waar de hele dag gekookt wordt, dan is het eerste wat ik doe als ik thuis ben douchen en mijn kleren in de was gooien. Zo ook met de wierook. Ik krijg daar hoofdpijn van, maar wat zeg je als je in zo’n gezin komt? Ik vind het soms moeilijk om een middenweg te vinden. Als je in een gezin komt waar je echt niet past, is dat heel duidelijk. Maar meestal kun je de vinger er niet op leggen waarom het niet goed voelt. Ik probeer ook altijd met een open en positieve houding naar een gezin te gaan. Maar soms lukt het niet en oordelen wij toch ook. Wij, kraamverzorgsters hebben de beste bedoelingen, maar zijn ook maar mensen. En je moet sterk in je schoenen staan om je wekelijks aan elk gezin te kunnen aanpassen. Wij hebben heel goed door dat wij gewikt en gewogen worden, maar misschien leuk om te weten dat dat andersom dus precies zo is, en ik denk niet dat veel gezinnen daar bij stilstaan!

Jasmijn

 

Wil je meer ervaringsverhalen van Jasmijn lezen? Lees dan ook:
Valse start.

Ik wilde me laten steriliseren, maar dat stuitte op weerstand

Reageer op artikel:
Kraamverzorgende Jasmijn vertelt. Deze keer is het thema ‘aanpassen’.
Sluiten