Koorts

Ah zielig… werden we vannacht zomaar opgeschrikt door ons kleine schatje. Snotneus, rode wangetjes, een lichaampje zo warm dat je er een ei op had kunnen bakken. Een griepje. En die kleintjes ondergaan het zo gelaten. Ze geven zich zo makkelijk over aan zelfs temperaturen van bijna 40 graden, ze worden er zo heerlijk knuffelig van en zo heerlijk rustig. Als het niet zo ontzettend sneu zou zijn voor ze, zou je er bijna van kunnen genieten….

Wat dat laatste betreft vormen ze een aardig contrast met hun vaders. Hebben die een beetje verhoging dan zullen we het weten: harder kuggen dan nodig, kreunen, kermen… Het heeft zelfs een naam: Men flu.

Maar we dwalen af. Terug naar koortsige kindjes, want die varen blind op onze hulp. En laten we die nou heel goed kunnen bieden.

Te beginnen met het temperaturen. Het lijkt zo eenvoudig, en dat is het gelukkig ook, maar laten we het ook zo aangenaam mogelijk maken. Men neme een rectale, digitale thermometer, die zijn het meest betrouwbaar. Wees je ervan verzekerd dat hij goed schoon is. Voor alle zekerheid even met alcohol schoonmaken, want sporen van een voorganger… je moet er niet aan denken. Vervolgens doop je de punt ruim in Sudocrem of Vaseline, dat glijdt makkelijk (‘ongesmeerd’ bestaat er een reële kans dat je kindje tegen het plafond schiet). Leg je kindje op zijn zij, zo voelen ze de thermometer minder goed, en schuif de thermometer ca 1 cm naar binnen. Even wachten en tadaaa: de temperatuur is bekend. Is het nodig te herhalen dat de thermometer nu ook weer goed schoon gemaakt moet worden?

Heeft je kindje koorts, dan wil je die natuurlijk omlaag brengen. Wat kan helpen is je kindje luchtig te kleden: een katoenen rompertje en broekje is voldoende voor overdag, en in bed is een dun slaapzakje of onder alleen een lakentje voldoende, zo kunnen ze hun warmte kwijt.

Een zetpilletje op zijn tijd kan geen kwaad (raadpleeg echter altijd de bijsluiter), maar vergeet niet dat koorts een functie heeft en dat het beter is deze zo min mogelijk te onderdrukken. Probeer het geven van een zetpil daarom als het even kan te beperken door een pilletje voor de nacht. Ook wat zetpillen betreft zal je kindje je dankbaar zijn als je hem voor het inpluggen even in de Sudocrem doopt. We zeggen ‘inpluggen’, want de allerkleinsten hebben vaak de neiging om te persen als er iets in hun poeperd gestopt wordt, dus – tja – houdt je vinger even op de uitgang, dan kan de pil niet naar buiten glippen.

En al zijn we zo oud nog niet, twee tips uit grootmoeders tijd. Snijd een ui door het midden en leg hem bij je kindje. Het zou zorgen voor een snellere bloedsomloop, waardoor gezweet wordt en de koorts zakt. Of wikkel natte, koude doeken om de beentjes en voeten en laat dit 15 minuten zitten.

Onder het mom van ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’ sluiten we af met: beterschap!

En onder het mom van ‘weet als ouder hoe je het verschil kunt maken’ willen we je graag laten weten dat we recent het boek ‘BUSKRUIT met EHBO’ geschreven, in samenwerking met Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. Hierin staat álles, maar dan ook alles beschreven wat een kinderlichaam kan treffen. En belangrijker nog; hoe te handelen (dus in geval van ziekte of pijn, groot en klein).

Te koop bij Stichting Dienstverlening EHBO of bij Bol.com.

Reageer op artikel:
Koorts
Sluiten