Redactie
Redactie Geen categorie 16 okt 2018

Kolven op je werk: waar heb je recht op?

Kolven op je werk: waar heb je recht op?

Je hebt een kindje gekregen en na een paar maanden ga je weer aan het werk.Voor veel moeders een hele omslag, maar vaak ook wel weer lekker. Geef je nog steeds borstvoeding, dan zal het helemaal een beetje wennen en omslachtiger zijn, maar gelukkig sta je er niet alleen voor, want er bestaat zoiets als ‘voedingsrecht’. Voedingsrecht houdt in dat jij het recht hebt om je kindje onder werktijd of zelf te voeden of te kolven. Zorg wel voor een goed kolfapparaat.

Kolven of zelf voeden

Als je dicht bij huis werkt, dan zou je er voor kunnen kiezen om je baby tijdens je werk zelf te kunnen voeden. Als je bijvoorbeeld een oppas thuis hebt zitten, zou de oppas met je kindje naar werk kunnen komen of je gaat zelf even op en neer. Wat vaker wordt gedaan is kolven tijdens je werk. Hiermee houd je je productie in stand en de melk kan je na je werk mee naar huis nemen voor je baby. De tijd om te voeden of te kolven mag maximaal een kwart van je werkuren innemen. Dit gaat niet ten koste van je pauzes en je hoeft er niet langer door te blijven. Wel is het belangrijk om dit op kantoor te bespreken, dan weten je collega’s ervan en hebben ze er hoogstwaarschijnlijk ook begrip voor. Het voedingsrecht verloopt als je baby negen maanden is.

Moeder blijft haar 7-jarige dochter borstvoeden

Goede kolfruimte

Iedere werkgever moet zorgen voor een goede kolfruimte, sterker nog: dit is wettelijk verplicht. De ruimte moet dicht kunnen, er moet rust en privacy zijn. Je moet er goed kunnen zitten, er moet een stopcontact en een ijskastje aanwezig zijn en de ruimte moet schoon en veilig zijn.

Mocht dit niet zo zijn, dan kun je je werkgever hierop aanspreken, want dit is – nogmaals – wettelijk verplicht.

Koop hier je: kolfapparaat
Reageer op artikel:
Kolven op je werk: waar heb je recht op?
Sluiten