Redactie
Redactie Baby 14 feb 2019

Waarom veel knuffelen met je baby zo belangrijk én nuttig is

Dat geen mens slechter is geworden van knuffels en liefde, dat is natuurlijk geen nieuws. Maar weet je ook waarom knuffelen met je baby zo belangrijk en nuttig is?

 

Knuffelen

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die veel lichaamscontact hebben en veel gedragen en geknuffeld worden daar voordeel van hebben. Zij huilen namelijk gedurende de dag minder dan baby’s die voornamelijk lichaamscontact voelen wanneer het ‘moet’, wanneer ze voeding krijgen of getroost worden.

 

Baby’s huilpatroon

Het is heel normaal dat baby’s redelijk veel huilen in de eerste maanden van hun leven. Met een week of 6 oud is er een zogenaamde ‘huil-piek’. Dan plengen ze heel wat traantjes (maar dan ook écht, want de eerste weken kunnen baby’s geen tranen huilen, dan staan de traanbuizen namelijk nog niet ‘open’). En dan – gelukkig – neemt het huilen weer af. Totdat ze het bij een maand of 4 oud voornamelijk houden bij een huiluurtje in de avond. Dit is een typisch (normaal) huilpatroon van de eerste maanden.

Baby’s regeldagen en peuter’s sprongetjes: alles wat je erover wilt weten

Effect lichamelijk contact

Onderzoekers hebben gekeken wat voor effect lichamelijk contact heeft op dit typische huilpatroon. Ze hebben 99 kersverse moeders gevraagd het lichamelijk contact met hun baby’tjes goed op te krikken ten opzichte van het reguliere knuffelcontact tijdens voedingsmomenten en wanneer ze baby’tjes troosten. Tussen deze momenten moest er dus extra veel geknuffeld worden, moesten kindjes in de armen gedragen worden en veel lijf-op-lijf-contact voelen.

En wat bleek? Kinderen die extra gedragen werden huilden met 6 weken oud gedurende de dag 43% minder dan kinderen die geen extra tussentijds lichaamscontact kregen. In de avond huilden ze zelfs 51% minder dan niet-extra-geknuffelde baby’s.
Hoewel de cijfers iets minder indrukwekkend waren voor baby’s van 4, 8 en 12 weken oud, was ook hier het verschil in huilen nadrukkelijk aanwezig.

 

Dus…

Het verminderde huilen en jengelen wordt in dit onderzoek geassocieerd met een toegenomen tevredenheid van de baby. Als ook dat het kindje waarschijnlijk op deze manier wat vaker voeding heeft gekregen (hoewel er geen sprake is geweest van langer voeden of meer voeding). Minder knuffelen zou juist bij kunnen dragen aan extra huilen en koliek.

Bron: AAP News & Journals Gateway

Heb je een baby’tje dat veel huilt? Dan verwijzen we je graag door naar onderstaande link.
Huilbaby of extreem veel huilende baby

Reageer op artikel:
Waarom veel knuffelen met je baby zo belangrijk én nuttig is
Sluiten