Kleine ster

Kleine ster

Sinds 4 februari 2019 kunnen ouders hun stil geboren kindje in de BPR laten registreren.  Dat doet mij de kleintjes die er niet mochten zijn en hun ouders, broertjes en zusjes herinneren waar ik kraamzorg heb mogen geven.

Bijvoorbeeld kleine Jasper. Hij had een chromosoomafwijking die niet met het leven verenigbaar bleek. Hij is geboren met 21 weken zwangerschap. Zijn intens trotse maar verdrietige ouders hadden hun mooie zoontje mee naar huis genomen. Omdat moeder Imke bevallen was waren er controles nodig, en verder was ik een extra paar handen in deze roerige periode.

We zaten aan tafel met een kop thee. Het verhaal van de bevalling was net verteld. ‘Wil je Jasper zien?’ vroeg Bart, de kraamheer. Hij liep naar de kast, waar een zachtblauw, stoffen verzorgingsdoosje stond. Ik kende het wel; vaak worden daar de luiers in bewaard op de commode. ‘Sorry hoor, we hebben hem hoog gezet, om te voorkomen dat Michiel hem pakt…’ zei Imke. Michiel was het oudste zoontje van twee jaar.
Het bakje werd met de grootste tederheid op tafel gezet. Zorgvuldig toegedekt in een mooi doekje lag daar een prachtig kindje. Helemaal compleet met een piepklein neusje, oortjes, lipjes en handjes met vingertjes en nageltjes zo klein als speldenknopjes.

Kleine Jasper werd naast zijn mama op het nachtkastje gezet als zij even ging rusten. Haar hand lag beschermend om zijn bakje heen. Hij bleef continu bij haar in de buurt. De familie kwam en ging. Buren brachten soep. Ik maakte foto’s van het kleintje, in de handen van zijn papa. Broer Michiel maakte een vingerverf-schilderijtje dat naast zijn broertje lag. We aten taart en huilden. De dagen voelden als een bubbel vol met liefde.
Tot de dag dat het definitieve afscheid kwam. Die ochtend waren er alleen maar dikke, dikke tranen. Imke droeg haar jongetje naar de auto, liefdevol omarmd door Bart. Samen zouden ze hem naar zijn laatste rustplaats brengen.

Dag, kleine ster. Je hebt de harten van je lieve ouders voor altijd verlicht. Nu straal je aan de hemel.

Mireille Zijderveld-Jonkman, Borstvoedingscoach en kraamverzorgende
www.mireillekraamzorg.nl

Reageer op artikel:
Kleine ster
Sluiten