Redactie
Redactie Nieuws 13 mei 2019

Kindje van 3 verandert van geslacht

Kindje van 3 verandert van geslacht

Een kindje van drie die wil evenaderen van geslacht: Een kindje van drie zou een geslachtsverandering hebben ondergaan. Vrij jong is wat er door ons hoofd ging, maar volgens experts op het gebied van gender-problemen zou dit geen probleem zijn.

Waarom meisjes opvoeden makkelijker is

Jongetje in meisjeskleding

Het driejarige jongetje liep altijd al graag in meisjeskleren tot grote ergernis van de school waar het kindje op zat. Het kindje is een aantal maanden geleden geadopteerd door een gezin waar het oudste kindje – zeven jaar – een geslachtsverandering onderging. Men maakt zich dan ook zorgen of het driejarige jongetje vrijwillig van geslacht wil veranderen of omdat hij dit afkijkt bij zijn oudere broer (inmiddels zus). De zaak is voorgekomen en de rechter heeft besloten dat het de ouders niet aan te rekenen valt dat het jongste kind graag als meisje door het leven wil.

Wanneer mag je een operatie ondergaan in Nederland

Hoe werkt dat eigenlijk bij ons? Vanaf hoe oud mag je een operatie ondergaan en wanneer weet je of je kind serieus is is en later geen spijt zal krijgen? Dit is wat wij erover gevonden hebben:

“Als je transseksueel bent en een transitie wilt ondergaan kun je je aanmelden bij een van de genderteams. Er is bijna altijd een wachttijd van enige maanden tot een jaar of soms nog langer. De stappen die doorlopen worden zijn vastgelegd in een protocol. Na een intake of screening volgt de diagnostische fase die bestaat uit een aantal psychologische en lichamelijke onderzoeken en maandelijkse gesprekken met een psycholoog. Het aantal gesprekken verschilt van geval tot geval. Op het moment dat de psycholoog van mening is dat daadwerkelijk sprake is van de diagnose ‘genderdysforie’ brengt hij het ‘specifieke’ geval in, in het medische team (genderteam). Dit team besluit of er tot de geslachtsaanpassende behandeling wordt overgegaan. Je krijgt dan ‘groen licht’.Groen licht betekent dat je aan het lange traject van de transitie fase kunt beginnen. Je wordt onderzocht door de endocrinoloog en begint met cross-sexhormonen en de sociale transitie. Dat betekent dat je moet gaan leven in de rol van het gewenste geslacht, als je dat nog niet deed. Regelmatig heb je overleg met je psycholoog en is er bloedonderzoek naar je hormoonwaarden. Na ongeveer een jaar kun je beginnen met de geslachtsveranderende operaties. Hierover wordt overigens weer een besluit genomen door het medische team (genderteam)”

Mijn zoon draagt jurken en heeft speldjes in

Reageer op artikel:
Kindje van 3 verandert van geslacht
Sluiten