Hoe houd je de kids lekker, leuk, leerzaam (en goedkoop) aan het spelen?

Het is niet altijd even makkelijk de kinderen leuk aan het spelen te houden. Komen de muren zo nu en dan ook op je af in de vakantieperiode, in de herfst of in deze Corona-tijd? We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij kunnen geen puzzel meer zien, hebben de mooiste Lego-constructies al gebouwd en als de kinderen nog langer achter de tv zitten, vrezen we dat ze zelf nog veranderden in tekenfilmpersonages. Tijd voor wat verandering.

Wil je liever de deur niet uit:

Lang leve de verhuisdoos

Haal wat dozen bij de supermarkt of geef je kind een grote verhuisdoos. Je zult versteld staan van wat ze zelf allemaal bedenken om met de doos te doen of te knutselen (al dan niet met wat hulp van een volwassene). Spelen met een doos stimuleert de fantasie.

 

Wie wat bewaart, die heeft wat

Zorg ervoor dat je niet al het speelgoed tegelijk beschikbaar stelt. Houd af en toe wat achter, zodat je speelgoed kunt ‘verversen’. Als je iets uit de kast tovert zijn ze daar zo weer weken zoet mee.

 

Hutten bouwen

Bouw een hut in huis onder bijvoorbeeld de tafel. Gebruik lakens, kussens, stoelen, etc. De fantasie van een kind maakt er zelf een paleisje van.

 

Mag het een onsje meer zijn?

Winkeltje spelen met echte spulletjes uit de keuken, en eventueel echte centjes (of met speelgoedspulletjes en nep geld). Meteen een goede voorbereiding op later…

 

Stoelendans

Stoelendans! Dansen, zingen en spelen rondom de stoelen. Altijd leuk!

 

Bakken

Broodpoppetjes, koekjes of cakejes bakken. Okay, je moet je wel even over de rotzooi heen zetten, maar als je dan zo’n cakeje met veel te veel spikkelversiering in je mond stopt, weet je dat het waard is geweest.

 

Knutselfrutsel

Investeer in knutselspulletjes die volop en tegen super schappelijke prijzen te koop zijn bij bijvoorbeeld een winkel als Action, Zeeman, Hema of Tiger of bol.com.

 

 

Eenvoudig maar leuk, buiten

Omdat wij altijd blijven steken bij dezelfde ‘kidsentertainment’ zijn we eens gaan nadenken over wat er allemaal mogelijk is. Heus niet alleen maar spectaculaire mogelijkheden (of beter gezegd: juist niet), en al helemaal geen kostbare bezigheidstherapie, maar gewoon een lijstje met eenvoudige activiteiten, voor mocht je – net als wij – even geen inspiratie hebben.

 

Boswandeling

Uit een boswandeling kan altijd wel iets moois komen. Opdrachtjes geven als “zoek de mooiste bladeren, kastanjes of takjes’, knutselwerkjes van kastanjes en bladeren maken, sporen zoeken… een kind kan er met gemak uren (okay, misschien een uurtje) los gaan. En zo’n frisse neus is nog gezond ook.

 

Kinderboerderij

Heb je een kinderboerderij in de buurt? Altijd een succes. Of in lijn hiermee, een tuincentrum. Daar zijn vaak leuke dieren te zien. Zeker in de beleveniswereld van een kind doet een konijn, cavia of (subtropisch) visje echt niet onder voor een giraf of olifant. Sterker nog, eerstgenoemden hebben in ieder geval een hoger aaibaarheidsgehalte. En het dure entreegeld van een dierentuin kun je in je zak houden.

 

Eendjes

Eendjes voeren; het blijft een aandoenlijke aanblik, ook voor mams of paps.

 

Uitlaten

De hond van de buren uitlaten. Klinkt gek, maar als het geen dagelijkse kost is vinden ze het maar wat mooi om met zo’n beestje aan de lijn over straat te wandelen. (Je kunt je trouwens afvragen wie wie uitlaat 😉 maar leuk vinden ze het sowieso).

 

OV

Mocht de bus, tram of trein niet tot jullie veelgebruikte vervoersmiddelen behoren, dan is zo’n ritje voor een kleine een happening op zich.

 

Binnenverstoppertje

Oude liefde roest niet: verstoppertje, in huis of buitenshuis, altijd goed voor wat spanning en lol.

 

Change of scenery

Opa, oma of een vriend(in) bezoeken. Verandering van omgeving doet altijd goed.

 

En meer…

En dan is dit nog maar een kleine selectie van mogelijkheden. Op pag. 96 van ons boek Help, Help, Hoera!’ hebben we nog véél meer mogelijkheden beschreven (van duur tot goedkoop, binnen en buiten, met z’n tweeën of met een groep te doen). Heb een gezellig dagje!

Of check de volgende linkjes voor meer kinderpret:

50 x gratis entertainment en activiteiten voor peuters

Een Top 5 van het leukste en beste kinderspeelgoed voor 0 tot 4-jarigen

 

 

 

Reageer op artikel:
Hoe houd je de kids lekker, leuk, leerzaam (en goedkoop) aan het spelen?
Sluiten