Kinderen: je krijgt er zoveel voor terug

Het krijgen van kinderen is het mooiste wat je kan overkomen als ouders. Zo’n heel klein mannetje of poppetje in je armen vasthouden na maandenlang wachten is een gevoel wat bijna niet te omschrijven is. Maar eerlijk is eerlijk: het wordt je niet zomaar gegeven. Alleen het zwanger worden al. Voor sommige mensen is het een kwestie van elkaar een keer aankijken en het is raak, maar er zijn natuurlijk ook veel stellen die er maanden, of zelfs jaren over doen om zwanger te raken. En dan duurt het niet alleen lang, het kost ook nog eens bloed, zweet en tranen.

Wat een bevalling

En dan de bevalling. Na mijn eerste bevalling begreep ik direct waar het spreekwoord ‘wat een bevalling’ vandaan komt. Jemig, ze maken het je ook niet makkelijk, je moet er echt voor werken. Na een paar uur dood gaan van de rug- en beenweeën, scheurde van onder de hele boel ook nog uit tijdens het persen. Je hebt dan wel het mooiste van het mooiste op je borst liggen, maar tegelijkertijd zijn twee man je onderkantje aan ‘t fixen. En dan de hel die borstvoeding heet: ik heb het bij alle kinderen maandenlang gedaan vanwege allergieën in de familie, maar ook dat ging niet altijd even makkelijk. Borstontstekingen, kloven, overproductie en ga zo maar door, dat doe je voor je kleintje.

Lichaam wordt nooit meer wat het was

Ik geniet iedere dag nog als ik mijn snoetjes zie lopen en heb er natuurlijk geen seconde spijt van, maar toch blijft het bizar dat – jaren na de bevalling van onze laatste – ik nog steeds last heb van sommige lichamelijke ongemakken. Opstaan uit bed moet nog steeds in drie stappen vanwege mijn extreme bekkeninstabiliteit jaren geleden tijdens de zwangerschap. Ook is mijn onderkantje nooit meer geworden hoe het was voordat ik zwanger was. Maar ik schijn er na drie kinderen toch een stuk beter van af te zijn gekomen dan een hele hoop anderen. Ik sprak laatst uitgebreid met een bevriende gynaecoloog en zij vertelde me dat er mensen – in de meest extreme gevallen – zelfs in aanmerking komen voor een knieprothese of een heupprothese, puur omdat ze zoveel aan gekomen waren tijdens hun zwangerschap en daardoor slijtage opgelopen hebben aan hun lichaam.

Soms begrijp ik niet dat vrouwen dit allemaal moeten doorstaan, terwijl mannen veel sterker zijn gebouwd. Maar goed: weet ook niet of ik graag een zwangere man zou willen hebben en bij zijn bevalling zou willen zijn… dan doe ik het toch liever zelf 😉

Lees ook:

 

Zwangerschapsouvenir

Moeders versus vaders

Reageer op artikel:
Kinderen: je krijgt er zoveel voor terug
Sluiten