Marieke
Marieke Nieuws 1 okt 2018

Kinderen danken hun intelligentie aan…

… juist: aan hun moeder!

 

Het is bewezen! Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden blijkt dat kinderen hun IQ erven van de moeder.

Om dit te verklaren een verkorte biologieles.
Mannen zijn dragers van X- en Y-chromosomen, vrouwen hebben twee X-chromosomen. Het blijkt nu dat de ‘intelligentiegenen’ op het X-chromosoom zitten (en dus beschikt de vrouw ten opzichte van de man over een dubbele hoeveelheid), terwijl op het Y-chromosoom van de vader zich, behalve genen die het geslacht bepalen, nauwelijks andere genen bevinden (… ook dat nog). Dat wil dus zegen dat de dosis intelligentiegenen die de moeder doorgeeft twee keer zoveel is als de intelligentiegenen die vader doorgeeft.

En sorry mannen, maar al zou een kind de intelligentiegenen van de vader erven, dan – zo is gebleken – doen deze genen nog niet wat ze moeten doen, want intelligentiegenen afkomstig van de man worden door het brein gedeactiveerd.
Jammer hoor. Maar ja, jullie beschikken dan weer over het gen dat het geslacht bepaalt…

Overigens heeft de vader echt nog wel wat in te brengen, want milieu en cultuur spelen ook een rol in de vorming van het IQ. Deze twee factoren kunnen namelijk invloed uitoefenen op de kansen die een kind krijgt om zich te ontwikkelen. Komt nog bij dat intelligentie door meer genen bepaald wordt dan alleen het X-chromosoom.

 

Bron: Psychology Soot

Nog meer lezen over mooie spelingen der natuur? Lees dan ook: 7 x dat heeft de natuur mooi geregeld.

Reageer op artikel:
Kinderen danken hun intelligentie aan…
Sluiten