Een kind met twee geslachten

 

 

Een kind met twee geslachten

 

Een kind met twee geslachten, het komt vaker voor dan je denkt.

 

Wanneer een kindje wordt geboren is eigenlijk de eerste vraag die mensen stellen: “is het een jongen of een meisje”? Natuurlijk een normale vraag voor de meeste mensen, maar soms is het geslacht niet helemaal duidelijk of heeft een kindje zelfs twee geslachten.

Iedere week wordt er in ons land een kind geboren met een dubbel of onduidelijk geslacht. Dat wordt ook wel interseksualiteit genoemd. Moeilijk voor ouders, wat zeg je tegen de buitenwereld? Hoe noem je het kindje?

 

Hoe ontstaat interseksualiteit?

 

Interseksualiteit ontstaat al voordat het kindje is geboren, het ontstaat namelijk door afwijkingen in de hormoonhuishouding of in de chromosomen. Soms is het direct na de geboorte al zichtbaar, maar soms komen er pas in de pubertijd borsten bij een persoon die al jaren een piemel heeft. Ook kan het zo zijn dat een kindje twee geslachten door elkaar heeft. Baby’s die zo worden geboren krijgen vaak al vanaf heel jong hormonen, dit wordt gedaan om het kindje zoveel mogelijk ‘jongen’ of ‘meisje’ te laten worden. Artsen en de ouders zullen bepalen welk geslacht het best bij het kindje past. Ook kan er worden besloten het kindje niet te opereren en geen hormonen te geven, zodat het kindje later zelf kan beslissen wat hij of zij wil. Een moeilijke beslissing, want aan de ene kant zal het kindje zich misschien anders of alleen voelen met een ‘ander’ geslacht dat zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes. Aan de andere kant kan het kindje later zelf het allerbeste aanvoelen of ze er wat aan wil laten doen en zo ja, wat dan precies.

Een hele lastige beslissing voor de ouders en de artsen, want wat als je het kindje laat opereren en besluit er een jongen van te ‘maken’ en het kindje zich later toch een meisje voelt, of andersom natuurlijk.

De wezenlijke verschillen tussen jongens en meisjes

Reageer op artikel:
Een kind met twee geslachten
Sluiten