Onderzoek wijst uit dat je kind in slaap laten huilen geen kwaad kan

Je kind in slaap laten halen kan geen kwaad, zo is uit onderzoek gebleken

 

Misschien is het wel een van de heftigste discussiepunten onder jonge ouders: is het nou wel of niet okay om je baby te laten huilen totdat hij of zij in slaap valt? De een heeft er een wat sterkere mening over dan de ander en de een uit zich wat nadrukkelijker dan de ander, weten we inmiddels uit ervaring ☺

 

Dus de onderzoeksresultaten van het onderzoek uitgevoerd aan Flinders University (Adelaide, Australië) onder leiding van Professor Michael Gradisar zullen ook wel op wat weerstand stuiten… Het onderzoek betrof namelijk de vraag: kan een kind laten huilen tot hij of zij in slaap valt kwaad, of niet? In de zin van: is het stressvol voor een kindje wanneer de ouders de baby laten huilen totdat het in slaap valt, of niet?

 

Het onderzoek

Maandenlang werden 43 kinderen tussen de 6 maanden en 18 maanden oud en met slaapproblemen gevolgd. Hierbij werden de ouders in drie groepen werden verdeeld en zij moesten verschillende slaapstrategieën toepassen.

  • Groep 1 moest het kind laten huilen totdat hij of zij vanzelf in slaap viel (de Ferber-methode).
  • Groep 2 moest de bedtijd van het kind iedere dag een beetje opschuiven naar later op de avond, zodat een kindje telkens net iets langer wakker is, het daardoor vermoeider zou worden en zodoende makkelijker in slaap zou vallen (de bedtime fading-methode).
  • Groep 3 hield gewoon de gebruikelijke slaaproutine van het kind aan.

Bij alle kindjes werd gemeten of het stresshormoon cortisol stabiel bleef of dat het stresshormoon omhoog ging naarmate hij of zij lang bleef huilen of vermoeider werd of gewoon zijn of haar eigen routine bleef volgen.

Vader krijgt baby op bijzonder originele (tikkie stoute) manier in slaap

Het resultaat

Het resultaat: Bij groep 1 en 2 werden er geen schommelingen in het stresshormoon gevonden. De kinderen in deze twee ‘gemanipuleerde’ groepen vielen zelfs sneller in slaap dan de kinderen van groep 3.

Vielen de kinderen vóór het onderzoek nog binnen gemiddeld 18 minuten in slaap. Onder invloed van de toe te passen slaapmethodes tijdens het onderzoek veranderden die tijden. De kinderen in groep 1 vielen gemiddeld binnen 5 minuten in slaap. De kinderen uit groep 2 vielen binnen gemiddeld 8 minuten in slaap en de kinderen uit groep 3 vielen nog steeds binnen zo’n 18 minuten in slaap.

 

De conclusie

De conclusie van Professor Michael Gradisar: “Het lijkt erop dat er twee effectieve methodes zijn om kinderen in slaap te laten komen, die geen van beiden leiden tot negatieve gevolgen.”

Waarmee hij nog niet zomaar aanraadt dat iedere ouder zijn kind moet laten huilen. Waarom dan niet, zal je je afvragen? “Omdat de eerste methode heus wel stressvol kan zijn, echter niet voor het kind, maar voor de ouders”, aldus Professor Michael Gradisar. De methode van groep twee, slaaptijden verleggen, zou volgens de professor een beter alternatief zijn voor de ouders die een paar minuten per dag erbij willen snoepen maar teveel stress krijgen van hun kindje dat zichzelf in slaap huilt.

 

Ons advies: iedere ouder moet doen waar hij of zij zich het beste bij voelt, met uiteraard het belang van het kind boven alles (én accepteren dat andere ouders hun eigen manier hanteren). Geen kind, geen ouder, geen situatie hetzelfde, toch?

 

Gerelateerde artikelen:

Commentaar op mijn baby die niet doorlaapt

Baby in slaap laten huilen

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit dat je kind in slaap laten huilen geen kwaad kan
Sluiten