Redactie
Redactie Blog 15 jun 2018

Als je kind een denkbeeldig vriendje heeft

Als je kind een denkbeeldig vriendje heeft….

 

Mijn dochtertje had tot voor kort een denkbeeldig (fantasie)vriendje: Pablito. Vraag me niet waar ze deze naam vandaan heeft gehaald… Ik vond het persoonlijk best een bijzondere naam, helemaal voor een 3-jarige.

Vraag me ook niet waar Pablito vandaan kwam, hij was er zomaar ineens op een goede dag. Ik hoorde mijn dochtertje een eenzijdige conversatie voeren met iemand, met echte vragen en antwoorden, maar die iemand was voor mij niet zichtbaar. Ik vond het wel een interessant gesprek eigenlijk. Zelf had ik nog nooit dit soort ‘diepgaande’ gesprekken met haar gevoerd namelijk. Ik was blij verrast te zien en horen dat dat dus wel tot de mogelijkheden behoort en dat er veel meer in haar koppie omgaat dan ik dacht. Dus dat was in ieder geval een absolute pre van dit denkbeeldige vriendje.

Wat ik wel lastig vond was dat Pablito op een gegeven moment óveral bij aanwezig leek te zijn. Gingen we boodschappen doen, dan ging Pablito ook mee. Hadden we bezoek of gingen we op bezoek, dan was Pablito ook onderdeel van het gezelschap. In het begin allemaal leuk en aardig, best vermakelijk ook. Soms een beetje gênant, en met vlagen ook ronduit irritant.

 

Ik begréép het ook niet zo goed. Was dit wel normaal? Ik had er nog nooit iemand over gehoord binnen mijn familie- en vriendenkring en toen ik het eens opperde, ging ook niemand met de billen bloot. Ofwel, ik had geen referentiekader.

Dus ik ben op onderzoek uit gegaan. Ik heb heel wat af gegoogeld en ik heb een kennis die kinderpsycholoog is gevraagd naar het fenomeen ‘imaginary friend’. En gelukkig hoefde ik me nergens zorgen over te maken. Niets geks aan een fantasievriendje, zo blijkt. Sterker nog; een fantasievriendje kan zelfs een hele positieve uitwerking hebben!

 

Daarom, voor degenen die ook te maken hebben met een denkbeeldig vriendje in het gezin, hierbij wat informatie over jullie metgezel.

 

Wist je bijvoorbeeld dat denkbeeldige vriendjes een natuurlijk onderdeel vormen van een gezonde ontwikkeling van een kind?

  • Zo kan een fantasievriendje goed bijdragen aan de verbale vaardigheden van kinderen, aangezien zij met hun fantasievriendje veel gesprekken voeren.
  • Het rollenspel dat gespeeld wordt met een denkbeeldig vriendje kan bijdragen aan de sociale ontwikkeling.
  • Een fantasievriendje kan een enorme boost zijn voor het zelfvertrouwen van een kind.
  • Denkbeeldige vrienden geven een kind de verfrissende gelegenheid om iemand anders te vertellen wat ze moeten doen. Hun onzichtbare vriend gedraagt ​​zich precies zoals ze willen. Je kind kan de beste, grappigste, snelste, stoerste of mooiste zijn en is altijd de winnaar van het stel.
  • Een fatasievriend kan verveling opvullen. Kinderen met denkbeeldige vrienden zullen zich veel minder snel vervelen en gaan creatiever met hun tijd om.
  • Een denkbeeldige vriend kan een boodschap overbrengen die een kindje zelf niet durft over te brengen. Zoals bijvoorbeeld: “Pablito vindt het niet leuk dat jullie ruzie maken”.
  • Daarbij behoort een denkbeeldige vriend toe aan de persoon die hem uitvindt en aan niemand anders. Het fantasievriendje hoeft met niemand gedeeld te worden! Dat is ook wel eens fijn.
  • Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat kinderen met denkbeeldige vriendjes minder geneigd zijn verlegen te zijn en vaak populairder zijn.
  • Denkbeeldige vriendjes komen vooral voor bij kinderen die er net een nieuw baby-broertje of -zusje bij hebben gekregen. Het fantasievriendje biedt troost voor de aandacht die het kind moet inleveren als gevolg van de komst van een nieuw gezinslid.

 

En niet alleen zijn er blijkbaar denkbeeldige vriendjes. Er zijn ook denkbeeldige vijanden. En ook die dienen een nut. Kinderen kunnen iemand uitvinden om zo een probleem dat ze bijvoorbeeld ​op school hebben op te lossen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met denkbeeldige vijanden beter in staat zijn om hun woede te beheersen en individuele verschillen te begrijpen.

En dan zijn er ook nog de ‘stoute’ denkbeeldige vriendjes. Sommige – bijzonder vindingrijke – kinderen vinden dat een onzichtbaar maatje een handige zondebok kan zijn. “Het was Pablito die op de muur heeft getekend, ik was het niet!”.

 

Studies naar ‘imaginary friends’ hebben uitgewezen dat als een ouder te veel vragen stelt over de onzichtbare vriend of ook in contact probeert te komen met de denkbeeldige vriend, dit vriendje zomaar ineens kan verdwijnen. En dat is niet wenselijk. Niet wenselijk om bovenstaande redenen, maar ook niet wenselijk omdat het gewoon niet nodig is. Een denkbeeldig vriendje kan geen kwaad en vertrekt weer op zijn eigen tijd, wanneer jouw kind er genoeg van heeft.

Wat je als ouder natuurlijk wèl kunt doen, is het vriendje in je voordeel benutten! “Wat goed: Pablito heeft al zijn groente opgegeten! Dat verdient een complimentje!”. Moet je eens zien hoe snel die kleine haar bordje leeg eet, inclusief groente…

 

Behoefte aan meer info over dreumesen en peuters? Lees dan ook:
5 tips om het spitsuur met kids zo aangenaam mogelijk te maken.
Tips bij een moeilijke eter.

Zindelijkheid: wanneer is je kindje er klaar voor en hoe krijg je het voor elkaar?

Reageer op artikel:
Als je kind een denkbeeldig vriendje heeft
Sluiten