Redactie
Redactie Baby 26 sep 2018

Keizersnede-baby’s hebben 21% meer kans op voedselallergieën

Kinderen die met een keizersnede ter wereld komen hebben 21% meer kans op voedselallergieën

 

Zweeds onderzoek (gehouden aan Örebro University en het Karolinska Institutet in Stockholm) waarbij 1 miljoen kinderen 13 jaar lang gevolgd zijn, heeft uitgewezen dat kinderen die via een keizersnede ter wereld komen 21% meer kans hebben op voedselallergieën (zoals met name allergieën voor pinda’s en schelpdieren).

Waarom viezigheid goed is voor het immuunstelsel van een kind

Volgens Dr Jonas Ludvigsson is de reden hiervoor dat kinderen die via de natuurlijke weg geboren worden een ander soort bacteriële flora hebben dan kinderen die door middel van een keizersnede geboren worden. De vaginale bacteriën waarmee kinderen die via een vaginale bevalling ter wereld komen in aanraking komen zouden ervoor zorgen dat het immuunsysteem minder snel eiwitten uit voedsel ten onrechte aanziet voor een bedreiging en het immuunsysteem zodoende ook niet alarmerend reageert in de vorm van een allergische reactie.

Er zijn kinderartsen die deze bevinding zo waardevol achten dat ze vinden dat eigenlijk iedere zwangere vrouw hiervan op de hoogte gebracht zou moeten worden. Zij zijn van mening dat een vrouw – mocht er überhaupt sprake zijn van een keuze voor een vaginale bevalling dan wel keizersnede – dit gegeven in haar keuze voor de manier van bevallen mee moet kunnen nemen.

 

Er wordt telkens meer onderzoeke gedaan naar allergieën onder kinderen. Dit omdat er de laatste jaren een flinke stijging te zien is in kinderen die met allergieën kampen. In Amerika is zelfs het aantal kinderen met een allergie voor pinda’s de afgelopen 8 jaar met 21% gestegen.

 

Naast een keizersnede zijn ook andere oorzaken gevonden voor de stijging in (voedsel)allergieën onder kinderen, te weten:

  • kinderen met een hoog geboortegewicht zouden meer last hebben van allergieën dan lichtgewicht-kindjes
  • kinderen die laag scoren op de eerste APGAR-score na de geboorte zouden eveneens meer kans hebben op allergieën  (zo’n 22% meer kans)

Daar tegenover staat dat kinderen die prematuur zijn 26% minder kans  hebben op (voedsel)allergieën ten opzichte van kinderen uit een voldragen zwangerschap.

 

Wil je meer lezen over allergieën? Dan zijn de volgende artikelen ook interessant voor jou:

Waarom vochtige babydoekjes een gevaar voor kinderen kunnen zijn

Hoe weet je of je kind een voedselallergie- of intolerantie heeft?

 

Kinderen geboren uit keizersnede vaker ziek?

Reageer op artikel:
Keizersnede-baby’s hebben 21% meer kans op voedselallergieën
Sluiten