Jong tandjes, jong puber!

Jong tandjes, jong puber!

Wist je dat er een verband is tussen het ‘jong’ doorkomen van tandjes bij een baby en de leeftijd waarop ze gaan puberen? 

Wanneer het eerste tandje doorkomt bij een baby kan enorm verschillen. De ene baby heeft met drie maanden al een paar tandjes en het andere kindje heeft met acht maanden nog een gebitloos mondje.

Gemiddeld

Bij de meeste baby’s komen de eerste tandjes door tussen de vier en zeven maanden. Bijna altijd krijgen ze eerst twee tandjes onder, daarna twee tandjes boven. Schrik niet als je kindje enorm veel ruimte tussen de tanden heeft zitten, dit komt meestal vanzelf wel goed als er meer tandjes doorkomen. Heeft je kindje veel last van het doorkomen van zijn tandjes, dan kun je er wat dentinox opsmeren. Ook is een bijtring iets waar ze heel blij van worden, kunnen ze een beetje sabbelen op de plekjes waar ze pijn hebben.

Tandenpoep

In principe zou je kind op zijn of haar derde jaar alle twintig tanden in zijn of haar mondje moeten hebben. Dan is het even rustig op tandengebied en gaan ze pas wisselen rond hun zesde jaar. Zie je een kind die boven twee tanden mist? Dan kun je bijna blind gokken dat hij of zij zes jaar oud is. Vroeg tandjes, vroeg wisselen

Er is een verband tussen het vroeg doorkomen van tandjes bij baby’s en het moment van wisselen. Was jouw baby er vroeg bij? Dan kun je er vanuit gaan dat ze ook vroeg zullen gaan wisselen én – wist onze tandarts ons te vertellen – dan komt je kind ook eerder dan gemiddeld in de pubertijd. Of je hier blij van moet worden is iets anders, aan de andere kant ben je er dan als ouders sneller van af. Gelukkig zegt het niks over de mate van puberen…

Hier nog meer tips over wat je kunt doen bij het doorkomen van tandjes!

Tandjes

.

Baby geboren met een mond vol tandjes

Zoveel kilo kom je gemiddeld aan tijdens je zwangerschap:

 

Reageer op artikel:
Jong tandjes, jong puber!
Sluiten